Kā Ziemassvētku eglīte ietekmē gaisu mājoklī: jauns pētījums

Zinātnieki ir novērtējuši Ziemassvētku eglītes izdalīto ķīmisko vielu ietekmi uz atmosfēru mājoklī. Pētījumā tika aplūkota ne tikai pašas eglītes, bet arī Ziemassvētku rotājumu ietekme uz cilvēku labsajūtu.

Pētnieki no ASV Nacionālā standartu un tehnoloģiju institūta analizēja Duglas egles – Ziemeļamerikā izplatīta skujkoku mūžzaļās eglītes, ko bieži izmanto māju rotāšanai Ziemassvētkos – ietekmi. Nozāģēto koku ievietoja slēgtā kamerā un 17 dienu laikā mērīja egles izdalīto gaistošo organisko savienojumu daudzumu un veidu.

Eksperimenta laikā pētnieki modelēja mājas vidi. Viņi izrotāja Ziemassvētku eglīti, izgaismoja to ar virtenēm un simulēja dienas un nakts maiņu. Viņi izslēdza apgaismojumu ik pēc 12 stundām un katru dienu eglīti laistīja. Zinātnieki pievadīja ārējo gaisu ar mājoklim raksturīgu ātrumu un nepārtraukti mērīja ķīmiskās vielas kamerā.

Visbiežāk no koka izdalītie savienojumi bija monoterpēni. Šo savienojumu koncentrācija sasniedza maksimumu pirmajā dienā un pēc tam ievērojami samazinājās trešajā dienā. Sākotnējā koncentrācija atbilda gaisa atsvaidzinātāja izsmidzināšanai un pēc tam ātri samazinājās līdz gandrīz desmit reizes zemākai koncentrācijai. Kopumā zinātnieki konstatēja 52 dažādus monoterpēnu veidus.

Lasi vēl: Atbrīvojieties no tarakāniem, izmantojot šo dabisko recepti

Pēc tam zinātnieki kamerā ievadīja ozonu, lai noskaidrotu, kā tas ietekmē iekštelpu gaisa ķīmisko sastāvu. Izrādījās, ka ozons reaģēja ar monoterpēniem, veidojot blakusproduktus, piemēram, formaldehīdu, kā arī citas ķīmiskās vielas. Pēc ozona ievadīšanas monoterpēnu koncentrācija samazinājās, bet formaldehīda līmenis palielinājās.

Un, lai gan kopējā formaldehīda koncentrācija bija neliela, pētnieki apgalvo, ka jutīgiem cilvēkiem tas var izraisīt asaras.

Lai izvairītos no nepatīkamām sekām, zinātnieki iesaka eglīti novietot pie loga vai atstāt to trīs dienas ārā vai garāžā, un tikai tad nogrieztu eglīti ienest mājā.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment