Kad ir īstais laiks, lai noraktu kartupeļus? Noteikti nedariet to ātrāk par šo laiku, lai nezaudētu ražu!

Kartupeļi mūsu valstī vienmēr ir populāri. Arī tagad, kad daudzi dāmu īpašnieki vairāk vietas izvēlas atvēlēt zālieniem un puķu dobēm, vienmēr ir vieta nelielai kartupeļu dobei, ja nu vienīgi ēst jaunos agros kartupeļus ar sviestu un dillēm ar ķiplokiem.

Tomēr bumbuļu audzēšana ir tikai puse no panākumiem, ir svarīgi zināt, kad un kā tos izrakt un pareizi uzglabāt, lai visu ziemu varētu baudīt svaigus kartupeļus.

Austrumeiropas vidienē kartupeļus parasti novāc augustā-septembrī, kad vasaras karstums jau ir norimis un lietus vēl nav sākušās. Taču laika izvēli ietekmē ne tikai laikapstākļi, bet arī kartupeļu veids.

Kad ir labākais laiks to darīt?

Mēdz teikt, ka kartupeļi nogatavojas 90 dienās. Bet kur mēs skaitam dienas: no stādīšanas vai dīgšanas? Parasti skaita no dīgtspējas dienas. Taču 2024. gads daudzos valsts reģionos bijis anomāls – pavasaris bija auksts, pēc tam spēcīgas lietusgāzes, plūdi, kartupeļu sēja tika veikta vēlāk nekā parasti, un kartupeļi sadīguši vēlu, tikai maija beigās.

Tāpēc trīs vasaras mēneši ir tieši tās 90 dienas. Daudzi cilvēki izmēģinājuma rakšanu sāk vasarā, lai novērtētu kartupeļu stāvokli un redzētu, vai viss ir kārtībā.

Ja iestādījāt agrās kartupeļu šķirnes, kas nogatavojas 45-60 dienās, tad tās var izrakt jūnija beigās vai jūlija sākumā. Šajā laikā bumbuļi vēl nav sasnieguši lielu izmēru, un maz ticams, ka tie tiks uzglabāti līdz ziemai.

Tāpēc labāk ir stādīt agrīnās šķirnes ierobežotā daudzumā vasaras patēriņam vai sezonas pārdošanai. Bumbuļi parasti ir zoss olas lielumā vai nedaudz lielāki, kas ir lielisks rezultāts vasaras ražai.

 

Sagatavošanās vākšanai 

Tiem, kas audzē vidēji vēlās un vēlās šķirnes, kartupeļu novākšana jāsāk pēc 25. augusta, bet gatavošanās tai jāsāk jau iepriekš. Pāris nedēļas pirms ražas novākšanas starp rindām vajadzētu irdināt augsni – vismaz reizi nedēļā.

Tas uzlabos gaisa piekļuvi bumbuļiem, veicinot to mizas ātru sacietēšanu, un blīvāka miza saglabās kartupeļus ilgāk. Arī biezā āda neļauj iekļūt patogēniem un samazina bojājumus rakšanas laikā.

Lasi vēl: Stipras sāpes: Globa augustā paredzēja smagu tikšanos ar cilvēku no pagātnes trīs zvaigžņu zīmēm

Ja galotnes joprojām ir zaļas, nedēļu pirms ražas novākšanas tās jāžāvē. Izsmidzināšana ar magnija hlorātu (60 g uz 1 l) vai vara sulfātu (50 g uz 1 l) palīdz pārnest barības vielas no galotnēm uz bumbuļiem.

Šie produkti ir droši un palīdz samazināt nitrātu līmeni, palielinot kartupeļu sausnas saturu. Pēc ražas novākšanas bumbuļi ir viegli atdalāmi no augiem.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment