Kad ir īstais laiks, lai noraktu kartupeļus? Noteikti nedariet to ātrāk par šo laiku, lai nezaudētu ražu!

Ja galotnes ir slimas – dzeltenas vai ar tumšiem plankumiem, iespējams, tā ir vēlīnā pūtīte, kas bieži vien skar kartupeļus. Šajā gadījumā galotnes ir jānopļauj 7–10 dienas pirms ražas novākšanas, lai vēlīnā puve nepārnestos uz bumbuļiem. Pretējā gadījumā kartupeļi slikti saglabāsies un ātri satumst. Pēc galotņu nopļaušanas tās jāizžāvē un jāsadedzina.

Pēc galotņu nopļaušanas, pēc 7–10 dienām, var sākt kartupeļus rakt.

Kartupeļu novākšana

Kartupeļus vislabāk novākt siltā un sausā laikā 15–20 °C gaisa temperatūrā. Neaizkavējiet ražas novākšanu: ja augsnes temperatūra nokrītas zem 7 ° C, bumbuļi zaudēs barības vielas un tiks uzglabāti sliktāk. Kaitīgs var būt arī liels karstums – tas liek augt jauniem dzinumiem, kas samazina kartupeļu uzturvērtību.

Novācot kartupeļus, labāk izmantot dakšiņu, nevis lāpstu, lai nesabojātu lielus bumbuļus. Darbs ar dakšiņu ļauj izsijāt augsni, negriežot kartupeļus. Svarīgi iedurt dakšiņu zemē 30 cm tālāk no galvenā stumbra, paceliet krūmu un apgrieziet to dārza dobē.

Nekavējoties šķirojiet bumbuļus. No labākajiem krūmiem, kur kartupeļi ir lieli un veselīgi, atlieciet bumbuļus sēklām. Šī pieeja ļaus izvairīties no bumbuļu izmantošanas no zemas ražības vai slimiem krūmiem, kas var negatīvi ietekmēt nākamā gada ražu.

Ieteicams ņemt visus bumbuļus no ražīgākajiem augiem – gan lieliem, gan maziem. Pēc tam lielos var sadalīt pavairošanai. Atstājiet sēklu bumbuļus gaismā, lai tie kļūtu zaļi, bet ne tiešos saules staros, lai izvairītos no vītuma vai apdeguma.

Pārējos kartupeļus savāc atsevišķi no sēklu kartupeļiem un sašķiro. Veselus bumbuļus nosūtiet uzglabāšanai, bet slimus un bojātus – patēriņam.

Lasi vēl: Vai zinājāt, ka suņi jūt “sliktos” un “labos” cilvēkus? Mēs pastāstīsim kā tas izpaužas!

Ja uz kartupeļiem ir slapja augsne, nekavējoties tos nemizo, lai nesabojātu mizas. Vispirms pāris stundas nosusiniet bumbuļus ēnā.

Pēc žāvēšanas uzmanīgi noņemiet augsni no bumbuļiem un novietojiet tos vēsā, sausā, tumšā vietā, piemēram, kūtī vai lievenī. Tur tiem vajadzētu gulēt apmēram 2 nedēļas apmēram 16–18 grādu temperatūrā, lai visas bumbuļu brūces sadzīst un miza kļūtu blīvāka.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment