Kad pārstādīt zemenes un kā to vislabāk darīt

Zemenes dārza dobē turpina augt. Laika gaitā augs kļūst pārblīvēts uz laukuma, tam trūkst barības vielu, un raža kļūst sekla. Tāpēc zemenes laiku pa laikam jāpārstāda.

Mēs jums pastāstīsim, kad un kā to vislabāk darīt.

Kad labāk pārstādīt zemenes – pavasarī vai rudenī?

Zemenes var pārstādīt, tiklīdz augsne sasilst, tas ir, pavasarī. Optimālais pārstādīšanas mēnesis pavasarī ir maijs. Taču, ņemot vērā laikapstākļu nepastāvību, risku, ka pārstādītās zemenes var apsalt vai izžūt sausuma dēļ, vai sapūt ilgstošu lietavu dēļ, tās labāk pārstādīt vasaras beigās, rudenī.

Labākais laiks zemeņu pārstādīšanai ir rudens, precīzāk, periods no augusta otrās puses līdz septembra beigām. Rudens periodā ir paaugstināts gaisa mitrums ar mērenu gaisa temperatūru un nokrišņiem, kas palīdz zemenēm iesakņoties. Šajā laikā nav karstuma, ir laiks pirms aukstā laika iestāšanās, lai krūmi iesakņotos jaunā vietā.

Ja plānojat pavairot zemenes ar vīteņaugu palīdzību, iesakņošanu sāciet jūlijā, lai augusta beigās tās būtu gatavas pārstādīšanai jaunā vietā.

Kā pareizi pārstādīt zemenes

Zemeņu stādīšanas vietai jābūt labi drenētai, ar zemu gruntsūdeņu līmeni, lai tā neapplūst. Zemeņu audzēšanai nav piemērotas skābas, pārmitras, sāļas augsnes. Zemenēm nepatīk arī vietas, kurās pastāvīgi pūš spēcīgi vēji.

Zemeņu stādīšanas vieta jāattīra no nezālēm, jānorok un jāizlīdzina. Obligāts nosacījums labas ražas iegūšanai ir organisko un minerālmēslu iestrādāšana.

Ja, apstrādājot augsni, konstatēts liels skaits maijvaboļu kāpuru, stiebrvaboļu un citu kaitēkļu, augsne jāapstrādā ar speciāliem preparātiem. Taču augsne jāapstrādā iepriekšējā gada maijā un jūnijā.

Zemenes nedrīkst stādīt vietās, kur augušas nakteņu kultūras, piemēram, tomāti un kartupeļi. Zemenes labāk stādīt tur, kur agrāk auga graudaugi un pākšaugi.

Divas līdz trīs nedēļas pirms plānotās pārstādīšanas ir jātaisa komposts vai jāpārmiekšķē kūtsmēsli. Krūmus izvieto ar 25-30 cm intervālu, attālumam starp rindām jābūt 60-80 cm.

Ja zemenes ir divus gadus vecas, vislabāk ir pārstādīt, sadalot krūmu. Zemenes ir uzmanīgi jāizrok, lai nebojātu saknes. Saknes ievietojiet traukā ar ūdeni, lai no tām izskalotu pārējo zemi, pēc tam krūmu sadaliet.

Lasi vēl: Iztīrīs gandrīz visu! 10 veidi, kā izmantot citronskābi tīrīšanā

Stādi pirms stādīšanas jādezinficē, iemērcot auga saknes jebkura fungicīda šķīdumā un atstājot uz 15 minūtēm. Ja zemeņu stādi ir neatbilstošas kvalitātes, ar vāju sakņu sistēmu, apstrādājiet saknes ar augšanas stimulatoriem.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 67%

0%

Pirms stādīšanas nogrieziet lapas, atstājot 1-2 lapas rozetes centrā. Tas samazinās mitruma iztvaikošanas platību un veicinās labāku stādu iesakņošanos.

Lai nodrošinātu, ka zemenes jaunajā vietā labi iesakņojas, pirmās divas nedēļas gādājiet, lai augsne vienmēr būtu mitra.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment