Kad rakt kartupeļus: Mēness kalendāra padomi un ierastas pazīmes

Daudzi dārzkopji kļūdās, sakot, ka Mēness kalendārs ir kaut kas no metafizikas un citu aizspriedumu kategorijas, kas nedod nekādu praktisku labumu.

Patiesībā piemērota datuma izvēle tam vai citam darbam dārzā atrisina virkni problēmu un kartupeļu novākšanas gadījumā ļauj ietaupīt ražu.

Uzzināsim, kādi ieteikumi šajā jautājumā ir 2024. gada augusta kalendārā.

Kad rakt kartupeļus

Tradicionāli šis laiks iekrīt augustā. Katram dārzniekam papildus konkrētās šķirnes nogatavošanās datumiem ir savas piezīmes.

Ja runājam par laiku, tad vidēji darbi tiek plānoti augusta pēdējā dekādē vai vēlāk, ja runa ir par vēlīnajām šķirnēm.

Kartupeļu novākšanas laiks ir ļoti svarīgs, lai nodrošinātu labu ražu un kvalitatīvus kartupeļus. Ir vairākas pazīmes, kas liecina, ka kartupeļi ir gatavi novākšanai:

Kad kartupeļu augi sāk dzeltēt un novīst, tas bieži vien liecina, ka kartupeļi ir gatavi novākšanai. Lapas un stublāji kļūst brūni un sāk nokalst.

Izrokot vienu vai divus kartupeļus, pārbaudiet mizu. Ja tā ir bieza un stingra, kartupeļi ir gatavi. Ja miza ir plāna un viegli noskrāpējas, kartupeļi vēl nav gatavi.

Kartupeļus parasti novāc 2-3 mēnešus pēc stādīšanas, bet precīzs laiks atkarīgs no šķirnes un augšanas apstākļiem. Daudzas šķirnes ir gatavas apmēram 2-3 nedēļas pēc tam, kad augi ir ziedējuši.

Vislabāk ir novākt kartupeļus sausā laikā. Ja zeme ir mitra, kartupeļi var kļūt netīri un uz tiem var parādīties slimības. Pirms novākšanas varat pārliecināties, ka laiks būs sauss vairākas dienas.

Lasi vēl: No kurienes mājā nāk mušas, kā atbrīvoties no tām uz visiem laikiem: palīdziet līdzekļi pa kapeikām

Izrociet pāris kartupeļus, lai pārbaudītu to izmēru un kvalitāti. Ja tie ir pietiekami lieli un ar biezām mizām, varat sākt novākšanu.

Svarīgi novākt kartupeļus pirms pirmās salnas, lai tie nesabojātos. Salna var negatīvi ietekmēt kartupeļu kvalitāti un glabāšanas laiku.

Mēness kalendārs

Runājot par nakts gaismekļa ietekmi, no mēness fāzes ir atkarīgs, cik labi bumbuļi uzglabāsies.

Šogad par labvēlīgām dienām kartupeļu novākšanai sauc 5., 7., 15., 20. un 28. augustu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment