Kad sports kaitē veselībai – kas jādara, lai to nepieļautu?

Ātrs “starts”

Kad motivācija pārņem varu pār cilvēku, iesācēji bieži palaiž garām tādu faktu, ka organisms nav gatavs “pēkšņām” pārmaiņām. Kaut arī saprāts mākslīgi “uzbūvē” skaistas fotogrāfijas ar nākotnes sasniegumiem, organisms pirmām kārtām tieksies saglabāt “visu kā ir”.Rezultātu trūkumu dēļ sportists redz tikai vienu iespēju – palielināt treniņu daudzumu un palielinot to intensitāti.  Tāda strauja darbība negatīvi iespaidojās uz sportista veselību. 

Darbs, lai sasniegtu rezultātus

Nodarbojoties ar sportu – tas ir stress organismam, pēc kura tam vajag atjaunoties. Daudzi aizmirst to un trenējās, lai sasniegtu rezultātus. Taču bieži sportisko panākumu vietā var gūt pretējo. Notiek tas tādēļ, ka tiek pārspīlēts treniņos, kad organisms nespēj tik ātri pielāgoties apstākļiem un atjaunoties pēc kārtējās slodzes. 

Atkarībā no fiziskās slodzes veida un jūsu fiziskās sagatavotības, organismam ir nepieciešams nodrošināt vismaz diennakti, lai atjaunotos, bet vislabāk divas. Pie izņēmumiem var pieskaitīt tikai profesionālos sportistus, kuru organisms ar gadiem trenējoties jau ir pieradis ātri atjaunoties. 

Ēšanas faktors netiek ievērots

Nodarbojoties ar fizisko kultūru ir nepieciešams uzņemt pēc iespējas vairāk uzturam svarīgākās vielas. Kļūda vairākiem sportistiem noslēdzas tajā, ka ir diētas režīma trūkums, ēšanas programma netiek sabalansēta. Speciāli tiem, kam nav iespējas mainīt savu diētu – ir iespēja lietot sportam speciāli domātus produktus. 

Treniņi ar traumām

Nodarbojoties ar fizisko kultūru, vienmēr ir risks iegūt traumas. Cita lieta, ja pareizi tiek noreaģēts šādā situācija. Daudzi sportisti cenšas to ignorēt, turpinot intensīvi trenēties, tāpat kā pirms traumas iegūšanas.  Kaut gan tas nav pareizi, jo trauma – tā ir zīme tam, ka organisms netiek galā ar slodzi un tam ir nepieciešams kāds noteikts periods, lai atjaunotos. Sliktākā gadījumā ir nepieciešams noņemt slodzi no tās ķermeņa daļas, kura ir traumēta. 

Treniņi slimošanas laikā

Viennozīmīgi ir jāatsakās no treniņiem slimošanas laikā. Kādēļ? Pirmkārt, organisms jau tā ir novājināts slimības dēļ, bet te vēl arī treniņi atņem pēdējos spēkus, kas varēja būt izmantoti, lai ātrāk izveseļotos. Otrkārt, pēc treniņa cilvēka organismā izstrādājās kataboliskie hormoni (kortizols, adrenalīns), kas pasliktina stāvokli, un pieprasa no cilvēka imūnsistēmas vairāk pašatdeves. 

Secinājums: nodarbošanās ar fizisko kultūru labvēlīgi ietekmē cilvēka veselību, ja tiek ievērotas elementārākās rekomendācijas. Par lieku nenoslogojiet savu organismu, tad arī tas jums sniegs rezultātus sportā. 

 

Sargiet sevi un esiet veseli! 

Avots: mensquestions.ru 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment