Kādas nopietnas kļūdas es pieļāvu, nogriežot tomātu lapas: nekādā gadijumā nedari kā es, dari pareizi

 

Pirmkārt, tomātu krūmi siltumnīcās parasti jūtas ļoti ērti, un to lapas izaug lielas un gaļīgas. Saistībā ar to krūmi sabiezē, tiek traucēta gaisa cirkulācija un vājinās mitruma iztvaikošana no augsnes, kas veicina augu sl*mību attīstību.

 

Otrkārt, lielas lapas izdala daudz mitruma un patērē daudz barības vielu, kas nepieciešamas, lai augļi augtu un nogatavotos.

 

Treškārt, apakšējās lapas bieži pieskaras zemei, radot labvēlīgu vidi sēnīšu inf**cijām, piemēram, vēlīnajai puvei jeb fitoftorai.

Lieko lapu nogriešana palīdz veidot veselīgus krūmus, izvairīties no daudzām problēmām un iegūt labu ražu. No šādiem augiem ir arī vieglāk nolasīt augļus.

 

Kuras lapas nogriezt

 

Nekādā gadījumā nenogriez lapas no jauniem augiem, lai neizraisītu augšanas apstāšanos. Sāc lapu nogriešanu, kad parādās pirmais augļu ķekars. Nogriez lapas zem  zem šī ķekara pakāpeniski, divas līdz trīs lapas vienā reizē, ar nedēļas intervālu.

 

Speciālisti iesaka sākt ar lapu nogriešanu no ziemeļu puses, jo tās saņem mazāk gaismas un biežāk pakļautas sēnītēm. Kad pirmais augļu ķekars ir nogatavojies, lapas var noņemt līdz otrajam ķekaram.

 

Kuras lapas vēl būtu jānogriež? Dzeltenās, plankumainās vai izžuvušās lapas, jo tās var būt slimības avots. Ja tomātu krūmi ir pārāk blīvi, izretini tos, bet dari to pakāpeniski.

 

Kad un kā pareizi nogriezt lapas. Vislabāk lapas nogriezt agri no rīta siltā, saulainā laikā. Mākoņainās dienās griezumu vietas ilgāk savelkas, palielinot saslimšanas risku. Lapas var apgriezt vai nolauzt. Es  izmantoju asus instrumentus, lai samazinātu augu savainojumus.

 

Ja tu lapas nolauz ar rokām, noteikti dezinficē tās pēc darba ar katru augu, īpaši, ja konstatē slimības pazīmes.

Lasi vēl: Izvairies no krāpniekiem un pārbaudi malkas daudzumu pats: Padomi precīzai malkas mērīšanai piekabē

Pareizs lapu nogriešanas vai nolaušanas veids:

 

Pieturi auga kātu ar vienu roku, lai to nesalauztu.

 

Velc lapiņu taisni uz augšu, lai nesabojātu apkārtējos audus.

Nogrieztās vai nolauztās lapas var izmantot zaļmēslu pagatavošanai vai kompostēšanai, bet slimās lapas labāk iznīcināt.

 

Un kā tu rūpējies par saviem tomātiem? Komentāros pastāsti par savu pieredzi un sniedz ieteikumus, atzīmē rakstu ar “patīk” un dalies ar to sociālajos tīklos!

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment