Kaimiņa padoms mainīja manu dzīvi – tagad nezinu, kā pateikties! Kā efektīvi atbrīvoties no Kolorādo kartupeļu vabolēm

Pretēji izplatītajam uzskatam, Kolorādo kartupeļu vabole barojas ne tikai ar kartupeļiem. Tā labprāt ēd arī tomātus, baklažānus un pat saldos piparus.

Pirms jūs to apjēgsiet, šis kaitēklis var pārvērst jūsu dārzu par izpostītu lauku, atstājot aiz sevis kāpuru kaudzes un izžuvušus augu stublājus.

Kolorādo vabole ir viena no visbīstamākajām kaitēkļu sugām, kas apdraud kartupeļu laukus. Šīs vaboles, kuru izcelsme ir Ziemeļamerika, ir izplatījušās arī Eiropā un citos reģionos.

Gan pieaugušās vaboles, gan kāpuri barojas ar kartupeļu augu lapām, būtiski samazinot augu spēju veikt fotosintēzi. Rezultātā augi vājinās un ražo mazāk bumbuļu. Kolorādo vaboles ir ļoti auglīgas – viena mātīte var izdēt simtiem olu, no kurām attīstās jaunas vaboles un kāpuri. Tas nozīmē, ka viena vabole var ātri izplatīties un radīt lielu kaitējumu plašām kartupeļu platībām.

Kolorādo vaboles ir ļoti noturīgas pret daudzām ķimikālijām, kas tiek izmantotas to iznīcināšanai. Šī izturība liek lauksaimniekiem lietot lielākas vai biežākas ķimikāliju devas, kas rada gan vides, gan ekonomiskus izaicinājumus. Kaut arī tās dod priekšroku kartupeļiem, šīs vaboles var baroties arī ar citām nakteņu dzimtas (Solanaceae) kultūrām, piemēram, tomātiem un baklažāniem, padarot tās par nopietnu draudu dažādām lauksaimniecības kultūrām.

Ņemot vērā Kolorado vaboļu izplatību un kaitīgumu, ir būtiski regulāri pārbaudīt augus un izmantot integrētu kaitēkļu pārvaldības pieeju, lai mazinātu šo kaitēkļu negatīvo ietekmi uz ražu.

8 vienkārši tautas līdzekļi pret Kolorādo vabolēm

Tikai atceries – ja dobē ieraugi kaut vienu svītrainu kaitēkli, nekavējies un rīkojies uzreiz. Sāciet cīņu tajā pašā dienā, jo tie vairojas ļoti ātri. Piemēram, viena mātīte var izdēt līdz pat 1000 olām vienā sezonā!

Un otrs svarīgais punkts ir tas, ka neviens ķīmiskais insekticīds nevar pilnībā iznīcināt vaboli. Šis viltīgais kukainis ātri pielāgojas jebkādām indēm un izrāda pārsteidzošu dzīvotspēju. Lai to uzveiktu, nepieciešams izmantot dažādas metodes un tās mainīt.

Tautas līdzekļi ir priekšrocība, jo vaboles pie tiem nepierod tik ātri, kā pie ķīmiskām vielām. Turklāt šie dabiskie risinājumi nesaindē augsni un gruntsūdeņus, kas ir īpaši svarīgi, ja vēlaties audzēt drošus dārzeņus un augļus.

1. Manuāla savākšana.
Šķiet, ka šis darbs nebūs tik jautrs, bet, iesaistot visus mājās esošos, iespējams vienā dienā atbrīvot nelielu vietu no kaitēkļiem. Lai novērstu vaboles izkliedēšanos, iemetiet tās spainī ar ziepjūdeni. Lai sasniegtu to pašu mērķi, varat izmantot arī sālsūdeni – uz katru spaini ūdens ņemiet 2 tases galda sāls.

Kad vāciet vaboles, atcerieties, ka jums nevajadzētu saspiest tās ar kājām, jo tās var izdzīvot un vēlāk atkārtoti iznīcināt vēl vairāk augu. Kad saule spīd, vaboles bieži pulcējas uz lapu galotnēm. Tāpat neaizmirstiet savākt tos sajūgus, ko vaboles piestiprina lapu aizmugurē.

2. Slazds.
Ņemiet dažas piecolitru vai trīslitru burkas, katrā no tām ielieciet dažus sagrieztus kartupeļu gabaliņus un iegravējiet tos starp dobēm tā, lai tikai virspuse būtu zemes līmenī.

Nekad vairs nepērku saldējumu: tikai 10 minūtes un “Plombīrs” ir gatavs kā veikalā! (Bez saldējuma aparāta, ledus utt.).

Vaboles piesaistīsies kartupeļu smaržai, iekritīs burkā un nevarēs izkļūt. Ir svarīgi regulāri pārbaudīt slazdus, lai savlaicīgi noķertu kaitēkļus.

3. Sausās sinepes.
Jums vajag tikai parastās sinepes graudu formā. Izšķīdiniet 100-150 g sinepju graudu 10 litros ūdens un pievienojiet 100 ml galda etiķa. Ja vēlaties, varat aizstāt etiķi ar 100 g rīvētas veļas ziepēm.

Šo maisījumu izsmidzināt rītos. Tomēr atcerieties, ka produkts jāizlieto nākamajās 24 stundās pēc pagatavošanas, jo tas nav paredzēts ilgstošai uzglabāšanai.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

Vai vari pateikt no kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 57%

0%

Labākās metodes gan vēl tikai sekos.

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk un uzzinātu pārējās metodes

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment