Kaimiņa sīpoli izauga lielāki nekā manējie – noskatīju vienkāršu “triku”; Un pirms tam vēl es šaubījos, ka šāda lieta darbojas 

Nekas eksotisks! Tie ir visparastākie  burkāni! Lai tos iestādītu kopā, nav īpaši jācenšas. Mēs vienmēr audzējam gan sīpolus, gan burkānus. Vienkārši tos apvienojam, un viss!

Nekas īpašs nav vajadzīgs: iestādām rindu burkānu, tad rindu sīpolu un tā pārmaiņus, līdz aizpildām visu dobi. Nekas īpašs: stādām burkānu rindu, tad sīpolu rindu un tā pārmaiņus, līdz aizpildām visu dobi.

Nepieciešama ir arī ravēšana. Tā ka šādas apkārtnes kopšana to nepadara vieglāku, lai gan nav īpaši sarežģīta.

Patiesi lieliski ir tas, ka sīpolu un burkānu kombinācija spēj aizbiedēt burkānu mušas, bet burkāni attiecīgi sīpolu mušas. Abi kukaiņi labprātāk lido prom no dobes. Dārzkopji labi zina, cik grūti var būt ar tiem tikt galā, un šeit jūs varat nesatraukties.

Kas man nepatika sīpolu un burkānu kombinācijā

Tā kā savām acīm redzēju šo kultūru kopīgas audzēšanas rezultātu, man nebija šaubu, vai ir vērts mēģināt to pašu. Es ierīkoju dobi, iestādīju. Un pēc brīža radās problēma.

Fakts ir tāds, ka burkāniem patīk bagātīga laistīšana, bet to nevar teikt par sīpoliem. Ja tos laistīsiet kā burkānus, tie vienkārši sapūs. Man nācās būt uzmanīgam, aplejot, kur vajag, neskarot to, ko nevajadzētu.

Tomēr drīz vien pielāgojos. Izrādījās, ka var laistīt tikai burkānus, un sīpoliem tad pilnīgi pietiek mitruma. Man jāpiebilst, ka tā gan nevar darīt ļoti lielā sausumā.

Tātad viss ir atrisināms. No sevis varu tikai ieteikt, lai rindstarpas būtu plašākas – tā laistīšana būs vēl ērtāka.

Starp citu, esmu sastapusies ar komentāriem, kuros dārzkopji stāsta, ka arī sīpolus un burkānus stāda kopā un tos nemaz nelaista. Godīgi sakot, es pat nezinu. Droši vien daudz kas ir atkarīgs no laikapstākļiem un citiem augšanas apstākļiem. Pie manis bez laistīšanas zeme var pārvērsties putekļos – kādi burkāni?

 

Kādi citi kaimiņi ir labi sīpoliem?

Kā norāda eksperti, sīpoli ir ļoti ērta kultūra. Viņš viegli sadzīvo gandrīz ar visu, kas atrodams dārzā. Viņam ir tikai ļoti svarīgi, lai blakus augi nemet ēnu uz dobi. Turklāt neaizmirstiet, ka sīpoli ievērojami palielināsies, tāpēc tiem nepieciešams pietiekami daudz vietas.

Papildus burkāniem sīpolus var stādīt līdzās bietēm, kāpostiem, jebkuriem zaļumiem un salātiem.Nav vēlams tos stādīt blakus pupiņām, zirņiem. Šiem kultūraugiem patīk kāpt augšup, un tam tie izmanto īpašas dzīslas. Sīpolu spalvas tiem – parasts balsts, tie sāk tos satvert un burtiski dusēt to apskāvienos. Turklāt zirņi un pupas ir pārāk augsti un našķīgi – sīpoli paliks bez gaismas  un pārtikas.

Burkānus var stādīt blakus

Cik vien sevi atceros, mani vecāki un vecvecāki burkānu dobēs starp rindām vienmēr stādīja redīsus. Tas diezgan ātri izauga, to izņēma – un tad burkāni bija kaimiņi tikai ar dillēm, kas auga pašizsējas.

Turklāt šī kultūra labi jūtas blakus ķiplokiem, redīsiem, salātiem.

Ja audzējat puravus, tad vislabāk tos kombinēt ar seleriju. Stāda tāpat, kā iepriekš aprakstīts par burkāniem un sīpoliem, – vienu rindu šādi, otru šādi.

Ja runājam par burkānu mušas atbaidīšanu, tad šeit var palīdzēt ne tikai sīpoli, bet arī salvija, rozmarīns, anīss, tabaka.

Tikai eksperimentējot ar kopīgiem stādījumiem, nekad neaizmirstiet par katra auga “personīgo telpu”. Tie nedrīkst konkurēt par gaismu, ūdeni, barības vielām un vietu!

Vai jums patīk stādīt kopā? Kādus kultūraugus jums patīk kombinēt? Vai jums ir bijusi kāda negatīva pieredze šajā jomā?

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment