Ir vienkāršs paņēmiens, kā padarīt vārītu olu tīrīšanu krietni vieglāku. Pietiek vārāmajam ūdenim pievienot nelielu papildu sastāvdaļu, lai čaumala atdalītos vienmērīgi. Rezultātā baltums kļūst maigāks un sulīgāks, bet dzeltenums iegūst pievilcīgāku, spilgtāku toni.
Papildu sastāvdaļas
1 ēdamkarote sāls
1 ēdamkarote galda etiķa
Olu vārīšanas paņēmiens
Vispirms katliņā iepildiet aukstu ūdeni un uzmanīgi ielieciet olas. Tām jābūt pilnībā pārklātām ar ūdeni — ja šķidruma pietrūkst, pielejiet vēl. Pievienojiet sāli un etiķi, un tikai tad lieciet katliņu uz plīts. Šāda vienkārša pieeja palīdzēs gan vieglāk notīrīt čaumalu, gan saglabāt baltumu maigu un dzeltenumu vizuāli košāku.
Metode
1. Aukstais sākums
Katliņā iepildiet aukstu ūdeni un uzmanīgi ielieciet tajā olas. Tām jābūt pilnībā pārklātām ar ūdeni. Ja tā nav, pielejiet vēl nedaudz.
2. Iemērcēšana
Neuzlieciet katlu uzreiz uz uguns. Atstājiet olas ūdenī uz 5–7 minūtēm, var arī līdz 10. Tas ļauj tām vienmērīgāk sasilt un mazina čaumalas plaisāšanas risku.
3. Sāls pievienošana
Pēc tam pievienojiet ūdenim ēdamkaroti sāls un uzlieciet katlu uz plīts.
4. Lēna vārīšana
Ļaujiet ūdenim uzvārīties, tad samaziniet liesmu līdz minimumam, lai ūdens tikai viegli burbuļotu.
5. Atstāšana karstumā
Vāriet apmēram 5 minūtes, pēc tam izslēdziet plīti. Olas no katla vēl neņemiet – atstājiet tās karstajā ūdenī vēl uz 5 minūtēm.
6. Aukstā etiķa vanna
Tikmēr sagatavojiet bļodu ar aukstu ūdeni un pievienojiet ēdamkaroti etiķa, samaisiet. Kad pienācis laiks, pārlieciet olas šajā maisījumā.
7. Atvēsināšana un rezultāts
Ļaujiet olām pilnībā atdzist aukstajā ūdenī. Šajā laikā etiķis reaģē ar čaumalu, padarot to trauslāku un ļaujot tai vieglāk atdalīties no baltuma.
Tādējādi vārītās olas varēsiet notīrīt ātri, viegli un bez liekām pūlēm.