Kaķa ūsas: lūk, kas notiek, kad tās nogriežat

Kas notiek, ja kaķim nogriež ūsas? Šis jautājums var šķist dīvains, bet diemžēl daži saimnieki par to domā. Vai arī, piemēram, bērns tīšām vai izklaidējoties var nogriezt mājdzīvniekam ūsas. Dzīves ūsas kaķiem nav tikai glamūra elements, tām ir būtiska nozīme kaķu ikdienas dzīvē. Šīs plānās, delikātās “antenas” palīdz jūsu mīlulim orientēties telpā, sazināties ar radiniekiem un pat paust emocijas.

Pirms ķerties pie šķērēm, padomājiet par sekām! Šajā rakstā mēs atklāsim kaķu ūsu noslēpumus un paskaidrosim, kāpēc to griešana var kaitēt jūsu mīlulim. Tas, ko uzzināsiet, uz visiem laikiem mainīs jūsu domas par šiem apbrīnojamajiem maņu orgāniem.

Kas kaķiem ir ūsas?

Tas precīzi atspoguļo to funkciju. Atšķirībā no parastajiem matiņiem ir ļoti jutīgi taustes orgāni, kas spēj uztvert vissīkāko vides izmaiņu.

Lielākā daļa ūsu atrodas uz kaķa purniņa, ap degunam un virs uzacīm. Tomēr tās var atrast arī uz zoda, ausu galiem un pat uz priekšējo ķepu aizmugurējās daļas – meklēsim visi kopā. Ūsu skaits ir no 30 līdz 40, no tām ~24 ir uz purna. Šie stratēģiskie punkti palīdz kaķim apkopot informāciju no visām pusēm.

Vizuāli ūsas atšķiras no parastās vilnas. Tās ir garākas, biezākas un stingrākas.  Tas padara ūsas neticami jutīgas – tik ļoti, ka tās spēj sajust pat nelielas gaisa plūsmas vai spiediena izmaiņas.

Interesanti, ka ūsu garums bieži vien ir vienāds ar kaķa ķermeņa platumu. Tas ir nesakritība: šī proporcija palīdz kaķim uzreiz novērtēt, vai tas var iekļūt šaurā telpā.

Kāpēc kaķiem ir vajadzīgas ūsas?

Kāpēc kaķim vajadzīgas ūsas? Arī šo jautājumu bieži uzdod saimnieki, un atbilde ir pārsteidzoši daudzpusīga. Ūsiņi ir daudzfunkcionāls instruments, bez kura kaķis nevar pilnvērtīgi mijiedarboties ar pasauli.

Pirmkārt, ūsas tiek izmantotas telpiskai orientācijai. Iedomājieties, ka ejat pilnīgā tumsā ar rokām, izstieptām priekšā. Tieši tā kaķis izmanto savas ūsas. Tās palīdz tam “redzēt” sliktas redzamības apstākļos, nosakot attālumu līdz objektiem un to faktūru.

Pārsteidzoši, ka ūsas atspoguļo arī kaķa emocionālo stāvokli un tām ir būtiska loma saziņā. Kad kaķis ir atslābis, tā ūsas mierīgi vērstas uz sāniem. Ja ir satraukti vai ziņkārīgi, tie izstiepjas uz priekšu kā antenas. Pret purnu piespiestas ūsas ir skaidra baiļu vai agresijas pazīme. Tādējādi kaķi “sarunājas” viens ar otru, signalizējot par saviem nodomiem un noskaņojumu bez skaņas.

Kāda ir kaķa ūsu funkcija medību un aizsardzības kontekstā?

Šī loma ir izcila! Medībās savvaļas kaķiem ūsas palīdz noteikt precīzu upura atrašanās vietu, un, metot, kaķis izmanto ūsu vibrācijas, lai pielāgotu trajektoriju, tādējādi nodrošinot precīzu trāpījumu.

Lasi vēl: 7 obligātie pasākumi tomātu kopšanai jūlija vidū un beigās – Svarīgi noteikumi, lai paātrinātu tomātu nogatavošanās procesu

Ūsas ir neaizstājamas arī aizsardzībā. Tie ir pirmie, kas brīdina par draudošām briesmām, konstatējot vismazāko gaisa kustību. Tas kaķim dod vērtīgas sekundes, lai reaģētu: atlēktu atpakaļ, sūkstītos vai sagatavotos pretuzbrukumam.

 

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu….

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment