Kaķu nakts dzīve: kas īsti notiek, kamēr jūs guļat

 

4. Teritorijas iezīmēšana

Marķēšanās ir vēl viens svarīgs kaķu nakts aktivitāšu aspekts. Viņi izmanto dažādus veidus, lai atstātu savu “zīmi” telpā. Berzēšanās pret mēbelēm vai sienu stūriem atstāj ne tikai redzamas kažoka pēdas, bet arī cilvēkiem neredzamus feromonus. Arī skrāpēšana ar nagiem kalpo kā marķēšana – kaķi atstāj vizuālas pēdas un smaržu no ķepu spilventiņiem.

Kādas smaržas iezīmēšana ir visgrūtākais un informatīvākais veids, kā kaķiem sevi iezīmēt. Lai gan urīna zīmes, kas cilvēkam ir nepatīkamas, ir biežāk sastopamas nekastrētiem kaķiem, visi kaķi var atstāt smalkāku “smaržas” signālu.

Psiholoģiski kaķiem teritorijas iezīmēšana ir ārkārtīgi svarīga. Tas palīdz viņiem justies droši un mazina stresu un trauksmi.  Kaķim māja, kas smaržo pēc viņa, ir mierīga un ērta vieta.

Atpūta un miegs

Kaķu miegs būtiski atšķiras no cilvēku miega. Kaķi guļ bieži, bet īsāku laiku, vidēji 15-20 minūtes. Tajā pašā laikā tās joprojām ir jutīgas pret apkārtējām skaņām un kustībām, kas ir mantojums no viņu medību pagātnes.

Interesanti, ka kaķi bieži vien labprātāk guļ blakus saviem saimniekiem. Tas ir ne tikai mīlestības, bet arī praktisku iemeslu dēļ: cilvēka ķermenis ir siltuma un aizsardzības avots. Turklāt gulēšana kopā stiprina kaķa un cilvēka sociālo saikni.

Nakts aktivitāšu ietekme uz kaķu vese***u

Nakts aktivitātēm ir svarīga nozīme kaķu fiziskās un garīgās veselības uzturēšanā. Tā palīdz mazināt stresu, kas mājdzīvniekiem var uzkrāties ierobežotas telpas un dabisko stimulu trūkuma dēļ.

Fiziskās aktivitātes rotaļu un pastaigu veidā uztur muskuļu tonusu, palīdz kontrolēt svaru un stimulē kaķa smadzeņu darbību.

Lasi vēl: Šajos salātos, kas pagatavoti īpašā veidā, gurķi saglabās savu svaigo garšu. Nevāru, nesterilizēju

Tas ir īpaši svarīgi dzīvniekiem, kas dzīvo dzīvokļos un nevar brīvi pastaigāties ārā.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment