Kamēr vēl nav iestājušās salnas, pēdējais laiks barot ziemas ķiplokus, lai galviņas izaugtu lielas

Daži dārzkopji ir pārliecināti, ka ziemas ķiplokus ir lietderīgi mēslot tikai augsnes apstrādes laikā. Bet pēc dobes atjaunošanas un ķiploku stādīšanas tā tiek “atstāta neskarta” līdz pavasarim.

No vienas puses, ar to var pietikt, lai izaudzētu labu ražu. Daudz kas ir atkarīgs no augsnes sākotnējā stāvokļa un izvēlētā mēslojuma efektivitātes. Tomēr vislabāk ir ieviest papildu barības vielas novembra sākumā.

Kādas ir šādas mēslošanas priekšrocības ziemas ķiplokiem

Jāatzīmē, ka iepriekš minēto mēslošanu var droši veikt gan oktobra beigās, gan nākamā mēneša pašā sākumā. Galvenais uzdevums ir nodrošināt, lai īstās salnas nekļūtu par šķērsli barības vielu asimilācijai.

Ja jūs “ievērosiet” termiņus, tad ķiploki augs lieli, garšīgi un veselīgi. Vēlā barošana ievērojami stiprina auga imūnsistēmu.

Kā pabarot ziemas ķiplokus rudenī

Organiskais mēslojums: Komposts vai labi satrūdējusi kūtsmēsli ir lieliska izvēle. Aptuveni 2–3 cm biezā kārtā uzklājiet uz ķiploku dobes, taču izvairieties no svaigiem kūtsmēsliem, jo tie var kaitēt sīpoliem un veicināt kaites.

Minerālmēsli: Ziemas ķiplokiem īpaši nepieciešams fosfors un kālijs. Fosfors palīdz veidot stipras saknes, savukārt kālijs uzlabo izturību pret kaitēm un veicina galviņu augšanu. Izmantojiet minerālmēslojumu ar zemu slāpekļa saturu, piemēram, superfosfātu vai pelnu pulveri, lai izvairītos no liekas lapu augšanas.

Pelnu pulveris: Ja vēlaties dabiskāku pieeju, uzkaisiet pelnu pulveri (apmēram 1 glāzi uz kvadrātmetru) un iestrādājiet to augsnē. Pelni nodrošina kāliju, kalciju un citus minerālus, kas palīdz augiem nostiprināties pirms ziemas.

Mulčēšana: Uzklājiet mulču (salmi vai lapas) uz ķiploku dobes. Mulčēšana palīdzēs uzturēt siltumu un mitrumu augsnē, nodrošinot augam aizsardzību aukstajā sezonā.

Barošana pirms ziemas ļauj ķiplokiem labāk iesakņoties un veicināt stipru sakņu sistēmas attīstību, kas palīdzēs augu izturībai un izaugsmei pavasarī.

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment