Kāpēc dārzkopji stādus laista ar minerālūdeni – viss par šo strīdīgo metodi

Tas var izskatīties kā viens liels joks, bet dāņi, kas savus stādus dārzā laista ar gāzēto minerālūdeni, apliecina, ka rezultāts ir patiešām ļoti labs un efektīvs.

Tāpēc aplūkosim sīkāk vēl vienu tautas paņēmienu un pastāstīsim, ko par to saka zinātne.

Minerālūdens un saldā soda

Gāzēts minerālūdens satur magniju, kalciju un mikroelementus, kas stiprina augu šūnu sieniņas. Kopenhāgens Universitātes profesora Klarensena eksperiments (2023) parādīja, ka tomātiem, kas reizi nedēļā laistīti ar minerālūdeni, stublāji bija par 15 % resnāki nekā kontroles grupā. Tomēr pārmērīgs sāls daudzums (vairāk nekā 500 mg/litrā) izraisa to, ka augsne kļūst sāļāka.

Daži dārzkopji izmanto arī saldās gāzētās limonādes. Dārzkopji apliecina, ka laistīšana ar saldajiem dzērieniem stimulē augšanu. Taču cukurs bloķē ūdens uzsūkšanos saknēs, un krāsviela piesaista grauzējus.

80 % gadījumu šāda laistīšana izraisa pelējumu. Un beigu beigās saldās sodas izmantošana izraisa 70 % stādu bojāeju. Iemesls tam ir minētais pelējums un ūdens līdzsvara traucējumi.

Tējas vārīšana

Tējā esošie tanīni palēnina sēnīšu augšanu, bet palielina augsnes skābumu (pH pazeminās līdz 5,0). Neitrāliem kultūraugiem (gurķiem, kāpostiem) tas ir bīstami. Turklāt tēja, ko izmanto kā mēslojumu, piesaista drozofilas un izraisa aļģu augšanu uz augsnes virsmas. Tāpat bieža laistīšana ar tēju nomāc augu saknes.

Secinājums

Laistīšana ar minerālūdeni ir atļauta reizi nedēļā. Tas stiprina stublājus un palielina stādu izturību pret vēju. Taču atcerieties augsnes sāļošanas risku un izmantojiet ūdeni ar mineralizāciju līdz 300 mg/l. Līdzīgi ir ar saldajiem gāzētajiem dzērieniem un tēju – tos var izmantot ne biežāk kā reizi mēnesī.

 

 

 

Leave a Comment