Kāpēc dilles kļūst sarkanas vai dzeltenas, trauslas un bezgaršīgas: iemeslu analīze

Dilles ir viena no populārākajām garšvielām, ko pievieno salātiem, zupām, sautējumiem un gaļas ēdieniem. No pirmā acu uzmetiena to ir viegli audzēt: sējiet, laistiet un pagaidiet, līdz varēsiet to noplūkt. Tomēr praksē tas ne vienmēr ir tik vienkārši!

Ja jums ir problēmas ar sulīgu, garšīgu diļļu audzēšanu, neuztraucieties — jūs neesat viens. Dilles ir diezgan kaprīzas un ļoti jutīgas pret augšanas apstākļiem. Nepiemēroti faktori var izraisīt panīkušu augšanu, dzeltēšanu un vītumu.

Daži dārznieki neuztraucas un vienkārši izkaisa sēklas brīvās vietās, saņemot dāsnus dzinumus, taču ne visi sasniedz šādu veiksmi. Apskatīsim, kas tieši dillēm nepatīk, un kādi apstākļi tam ir kontrindicēti.

Augsnes skābums.

Dilles dod priekšroku neitrālai augsnei. Skābos apstākļos tas var mainīt krāsu uz sarkanu, un sārmainos apstākļos tas vispirms var kļūt dzeltens un pēc tam sarkans. Tāpēc ir svarīgi uzraudzīt augsnes skābumu. Apsārtumu var izraisīt gan augsts, gan zems skābums. Lai noteiktu skābuma līmeni, izmantojiet lakmusa papīru un veiciet nepieciešamos pasākumus – pievienojiet pelnu vai citronskābes šķīdumu.

Augsnes tips.

Dillēm nepatīk smilšainas augsnes, jo tajās ir maz barības vielu un mitruma. Lai uzlabotu situāciju, vēlams tos bagātināt ar barojošu kompostu. Jāizvairās arī no smagām un mālainām augsnēm, kur dilles aug sīkas un bezgaršīgas. Ja nav piemērotas dobes, dilles labāk iesēt starprindās, piemēram, blakus gurķiem.

Kultūraugu sablīvēšana.

Dillēm nepatīk blīvi stādījumi. Ja sēklas iesējat pārāk tuvu, nevajadzētu gaidīt dāsnus krūmus – augiem nepietiks gaismas. Sāciet novākt jaunus augus, ļaujot atlikušajiem attīstīties.

Pārmērīgs slāpeklis.

Lai gan šķiet, ka sulīgiem zaļumiem ir nepieciešams daudz slāpekļa, tas ne vienmēr tā ir. Dilles var izaugt ārēji skaistas, bet bezgaršīgas un bez smaržas. Zaļumi jābaro ar slāpekli piesardzīgi.

Ēna.

Dilles ēnā aug ļoti lēni un nespēs radīt sulīgus dzinumus. Ja jums nav piemērotas vietas, varat to stādīt starp rindām, neaizmirstot izvēlēties vietu ar labu apgaismojumu.

Kas dillēm nepieciešams, lai tas veiksmīgi augtu?

Stādot dilles

Lai gan dilles tiek uzskatītas par nepretenciozām un bieži vien aug pašizējot, lai iegūtu kvalitatīvus zaļumus, sēklām nepieciešama pirmapstrāde. Tie satur daudz ēterisko eļļu, kas apgrūtina to dīgšanu.

Pirms sēšanas diļļu sēklas vienu dienu jāmērcē siltā ūdenī, mainot to ik pēc 4-5 stundām. Daži dārznieki papildus veic dezinfekciju, 2 stundas iemērcot sēklas siltā bagātīgi rozā kālija permanganāta šķīdumā, pēc tam tās mazgā zem tekoša ūdens. Ar šo apstrādi stādi parādās 2-3 dienu laikā.

Sēšanai izvēlieties labi apgaismotas vietas ar irdenu un auglīgu augsni. Mēslošanas līdzekļi jāievieto iepriekš, jo dilles ir agrīna nogatavošanās kultūra, un slikti sadalīti kūtsmēsli vai komposts nebūs piemēroti.

Sēklas sēj virspusēji mitrā augsnē. Sēklas iesēj “netīrumos”, “pulverē” ar kūdras un humusa maisījumu un pārklāj ar plēvi, lai saglabātu mitrumu.

Pēc nedēļas plēvi noņem un stādus izretina, atstājot attālumu starp augiem 5-15 cm Krūmu šķirnēm pēc otrās retināšanas attālumam jābūt 30-40 cm.

Dilles var audzēt arī caur stādiem. Šo metodi parasti izmanto, lai iegūtu agrīnus apstādījumus vai lietussargus līdz jūnija beigām sezonas vidū un vēlīnās šķirnēs. Sēšanu veic kastēs aprīļa sākumā, turot temperatūru vismaz 20 °C līdz dīgtspējai, un pēc tam uz nedēļu pārvieto uz vēsāku vietu (10-12 °C), pēc tam turpina augt 18-20. °C.

Lasi vēl: Marinētas olas burkās – Gardums, kuru prasa vēl un vēl

Novākšanu veic, kad parādās pirmā īstā lapa, un stādīšana atklātā zemē tiek veikta 3-5 lapu fāzē maija sākumā.

 

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk….

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment