Kāpēc dilles kļūst sarkanas vai dzeltenas, trauslas un bezgaršīgas: iemeslu analīze

 

Dilles kopšana atklātā zemē

Retināšana. Dilles kopšana nav grūta, taču nepieciešama rūpīga uzmanība retināšanai. Biezos biezokņos vai citu kultūru tuvumā dilles neradīs labu apstādījumu vilni.

Laistīšana. Sausā laikā augus laistīt vakarā – maigi un bagātīgi, lai tie aug un neizmet ziedu bultas. Tomēr smagās augsnēs pārmērīga laistīšana var izraisīt augu nāvi, ko var atpazīt pēc purpursarkanu nokrāsu parādīšanās uz apstādījumiem. Pēc laistīšanas blīvās augsnēs jāveic atslābšana vai mulčēšana.

Barošana. Ja dobe tika mēslota rudenī vai agrā pavasarī (ar augstas kvalitātes kompostu, pelnu, fosfora un kālija mēslojumu), tad diļļu augšanas laikā papildu mēslošana nebūs nepieciešama. Lai novērstu barības vielu trūkuma pazīmes, piemēram, lapu dzeltenumu, varat izmantot vāju organiskā mēslojuma šķīdumu, kas izgatavots no nātrēm un citiem augiem.

Ravēšana. Dillēm nepieciešama aizsardzība pret nezālēm, īpaši augšanas sākumposmā.

Aizsardzība pret un kaitēkļiem. Dilles ir agrīna nogatavošanās kultūra, tāpēc ieteicams izvairīties no apstrādes ar ķimikālijām. Profilakse ir labākā metode, tai skaitā augsekas saglabāšana (nestādiet seleriju dzimtas kultūras vienā un tajā pašā vietā 3 gadus pēc kārtas). Ja tiek konstatēti kaitēkļi, ieteicams tos noņemt manuāli.

Tāpat dilles no liela karstuma jāsargā, izmantojot tīklus, taču vislabākais variants būtu sējai izvēlēties tādu vietu, lai pusdienlaikā tās atrastos augstu koku atklātā ēnā.

Diļļu raža

Ražu novāc pirms ziedkopu parādīšanās, kad lapas ir zaļas un smaržīgas. Viņi sāk nogriezt zaļumus no zemākajiem līmeņiem, pēc tam pāriet uz sānu dzinumiem, atstājot augšanas punktu, lai drīz parādītos jauni dzinumi. Šī pieeja ļaus divu mēnešu laikā iegūt zaļumus pat no nelielas dārza dobes.

Diļļu uzglabāšanas noteikumi

Svaigas dilles ātri zaudē savu kvalitāti un ledusskapī var uzglabāt tikai aptuveni nedēļu. Tomēr ir trīs veidi, kā palīdzēt pagarināt zaļumu glabāšanas laiku.

Saldēšana.

Nomazgātās un žāvētās dilles sagriež un liek ledus kubiņos vai uz paplātes, un pēc tam ievieto saldētavā. Vēlāk saldētus zaļumus var salikt maisiņos. Šādā formā dilles ilgs līdz vienam gadam.

Žāvēšana.

Šī metode tiek uzskatīta par ērtāko. Zaļumus var žāvēt elektriskajā žāvētājā 60°C, līdz tie kļūst trausli. Turklāt dilles var žāvēt cepeškrāsnī vai zem nojumes. Sausus garšaugus un kaltētas sēklas labāk uzglabāt amatniecības maisiņos vai burkās sausā, tumšā vietā, derīguma termiņš ir līdz vienam gadam.

Sālīšana.

Nomazgātos un žāvētos zaļumus sagriež un pārkaisa ar sāli proporcijā 1 kg zaļumu pret 250 g sāls. Ielieciet maisījumu cieši sterilās burkās, pievienojot zaļumus, tiklīdz sula izdalās. Pēc tam burkas pārklāj ar vākiem un uzglabā ledusskapī līdz 10 mēnešiem.

Vai ir iespējams iesēt dilles pirms ziemas?

Jā, tas ir iespējams un pat ieteicams. Daudzi  dilles sēj pirms ziemas oktobra beigās – novembra pirmajā pusē, koncentrējoties uz augsnes temperatūru. Daudzi dārznieki dod priekšroku sēt dilles uz sasalušas zemes sagatavotās rievās, pārklājot tās ar irdenu augsni vai kūdru, izmantojot sausas sēklas.

Vai ir iespējams audzēt dilles uz palodzes?

Diļļu audzēšana uz palodzes ir pavisam vienkārša. Lai to izdarītu, jums būs nepieciešams 15-20 cm dziļš konteiners ar drenāžas caurumiem, augstas kvalitātes irdena augsne un vēlīnās šķirnes sēklas.

Lasi vēl: Introspektīvais tests: kas tevī dominē – analītiskā loģika vai intuitīvās emocijas

Pēc tam tiek ievēroti tie paši noteikumi kā atklātā zemē: sēklas sagatavo, sēj, laista un izsmidzina. Ziemā būs nepieciešams papildu apgaismojums ar fitolampām.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment