Kāpēc es labprātāk izmetu nevajadzīgu apģērbu, nevis atdāvinu to citiem – bet viss nav tik vienkārši

Es saprotu, ka, izmetot lietas, es ignorēju ilgtspējīga patēriņa principus un liedzu sev iespēju palīdzēt sabiedrības mazāk nodrošinātajiem cilvēkiem.

Galu galā, daudzi jau no mums zina – apģērba ražošana prasa daudz resursu, piemēram, ūdeni, enerģiju un izejvielas. Kad apģērbs tiek izmests, tas bieži nonāk atkritumu poligonos, kur tas var ilgstoši sadalīties un radīt kaitējumu videi, piemēram, izdalot kaitīgās ķimikālijas. Ziedojot apģērbu, tiek samazināts atkritumu apjoms un tādējādi mazināta negatīvā ietekme uz vidi.

Lasi arī: Šos gurķus vienmēr apēd vispirms: svaigie gurķu salāti ziemai, kas nav ne jāsterilizē, ne jāvāra

Un ir arī sociālais aspekts – daudziem cilvēkiem trūkst līdzekļu, lai iegādātos jaunus apģērbus. Ziedojot lietotu, bet labā stāvoklī esošu apģērbu, var palīdzēt tiem, kam tas ir visvairāk vajadzīgs. Dažādas labdarības organizācijas un patversmes izdala ziedotos apģērbus cilvēkiem, kuri atrodas grūtībās.

 

Bet mēs neviens neesam bez grēka, jo ikviens no mums ne vienmēr rīkojas ideāli.

Bija brīži, kad aktīvi cīnījos ar savu slinkumu un rūpīgi kārtoju savu garderobi: ko pārdot, ko dāvināt tiem, kam vajag, ko izmest un ko paturēt sev. Tagad esmu vienkāršojusi šo procesu, atsakoties no punkta par labdarību. Es paskaidrošu, kāpēc tā notika.

Labdarība prasa ievērojamas pūles: nepieciešams izmazgāt lietas, noņemt traipus, labot defektus, tvaicēt, fotografēt un pēc tam uzglabāt līdz nodošanai jaunajam īpašniekam. Arī saziņa ar potenciālajiem adresātiem prasa laiku un dažkārt sagādā nejaukus brīžus.

Ja tev ir pietiekami daudz laika un vēlme palīdzēt, tas ir lieliski. Man kādreiz bija gan laiks, gan vēlme. Tomēr pēdējā laikā mani resursi ir ierobežoti, un jau doma par to, ka būs jātiek galā ar labdarības paku sagatavošanu, man liek ātri sakravāt nederīgās mantas un aiznest uz tuvāko atkritumu konteineru. Tur es cenšos vismaz glīti sakārtot lietas, kas arī ir palīdzība, lai arī neliela.

Diemžēl vietā, kur dzīvoju, nav īpašu konteineru lietotu apģērbu nodošanai, kas būtu ideāls videi draudzīgs risinājums.

Turklāt cilvēki ne vienmēr ir pateicīgi par palīdzību.

 

Šķir otru lapu, lai uzzinātu trakākos gadījumus ar cilvēku nepateicību un galveno secinājumu… 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment