Kāpēc es vienmēr pirms cepšanas pannā uzvāru ūdeni: pieredzējuša pavāra noslēpums

Kad es tikko sāku savu karjeru virtuvē, sastapos ar neparastu gatavošanas metodi, kas mani pārsteidza. Oļegs, pieredzējis šefpavārs, pie kura mācījos, pirms cepšanas vienmēr piepildīja pannu ar ūdeni un uzvārīja.

Nevarēju saprast, kāpēc tas vajadzīgs, jo panna jau bija tīra, tikko izmazgāta. Tas bija sen, un tajā laikā es biju jauns un pašpārliecināts. Es jau pats biju šefpavārs, domāju, ka zinu visu.

Bet reiz, kad zivs kārtējo reizi pielipa pie pannas, bet steiks tā vietā, lai veidotu garoziņu, sāka vārīties savā sulā, Oļegs tikai pasmīnēja un teica: “Uzvāri pannā ūdeni – dzīvosi mierīgi.”

Uzreiz nesapratu, kas par lietu, bet, kad pats izmēģināju, viss nostājās savās vietās. Izrādījās, ka pat tad, ja panna šķiet tīra, tajā joprojām ir mikroskopiska tauku, putekļu un mazgāšanas līdzekļa atlikumu plēvīte. Vizuāli tas nav redzams, bet praksē traucē normālu produkta saskari ar virsmu. Rezultātā kaut kas pielīp, piedeg vai gatavojas nepareizi.

Starp citu, vairākos restorānos, kur nūdeles vāra vokpannās, pannas vispār netiek mazgātas. Mazgāšana notiek, izmantojot temperatūru, berzi un ūdeni, kas padara pannu sterilu un nelipīgu. Pavāri ietaupa laiku, netērē mazgāšanas līdzekļus un sasniedz teicamus rezultātus.

Tagad pirms cepšanas es vienmēr uzvāru pannā ūdeni. Ieleju to nedaudz, uzvāru, ļauju pāris minūtes vārīties, izleju ūdeni un noslauku pannu sausu. Pēc tam eļļa vienmērīgi sadalās, produkti nelīp pie pannas virsmas, bet garoziņa ir ideāla.

Ļoti svarīgi ir uzvārīt ūdeni čuguna pannās. Tiem ir poraina struktūra, un, ja šādu pannu vienkārši noskalo, porās var palikt jebkas – veci tauki, pārtikas atliekas. Kad reiz nolēmu “taupīt laiku” un vienkārši noslaucīju čuguna pannu ar papīra dvieli, cepšanas laikā parādījās dīvains aromāts, bet gaļa sāka pielipt. Kopš tā laika es vienmēr uzvāru ūdeni čuguna pannās.

Neaizmirstiet, ka tas attiecas arī uz jaunām pannām. Daudzi domā, ka ar jaunu pannu nekas nav jādara. Bet tā ir kļūda. Uz jaunu pannu virsmas paliek konservanti, taukvielas un citas vielas, ar kurām tās tiek pārklātas pēc izgatavošanas rūpnīcā. Tāpēc es vienmēr vispirms jaunā pannā uzvāru ūdeni, tad noskaloju un tikai tad sāku to izmantot.

Ja panna ir veca un ar sacietējušu aplikumu, ūdens uzvārīšana tajā palīdz mīkstināt netīrumus. Reizēm pievienoju karoti sodas – tad visi netīrumi nāk nost paši.

Tagad es vienmēr izmantoju šo vienkāršo triku. Pannā pirms cepšanas uzvāru ūdeni, un rezultāts vienmēr ir izcils. Ja vēl neesat to izmēģinājis, dariet to, atšķirība būs acīmredzama.

 

Bet vai jūs uzvārāt pannā ūdeni pirms cepšanas? Varbūt jums ir savi noslēpumi ideālai cepšanai? Pastāstiet par tiem komentāros, atzīmējiet rakstu ar “patīk” un dalieties ar draugiem sociālajos tīklos!