Kāpēc gailenēs nekad nav tārpu un kāpēc šis fakts ir tik svarīgs cilvēkiem

Gailene ir viena no retajām sēnēm, kas tārpiem nepatīk. Šis ir iekārojams loms sēņotājiem un pavāriem, kuriem nav jānodarbojas ar sēņu mērcēšanu un tīrīšanu.

Ja izdodas atrast baltās sēnes, baravikas un citas ēdamās sēnes, kurās mīt un zeļ mazie par***ti, un pat mušmires mīl šos bezmugurkaulniekus, tad tārpu sagrauztu gaileni sastapt nav iespējams. Kāpēc tas notiek un kā šis fakts var palīdzēt cilvēkiem?

Jebkurš biologs jums pateiks, ka ind***s sēnēs nav tārpu — krupju sēnēs, lielākajā daļā zirnekļu tīklu un dažu veidu in***os runātājus un līnijās. Tārps nevar izturēt toksīnus, kas nog***na ne tikai to, bet arī kāpurus.

Ja runājam par citām sēnēm, kuras tiek uzskatītas par samērā ēdamām, viss ir nedaudz sarežģītāk. Piemēram, cūku sēne tika klasificēta kā nosacīti ēdama sēne, bet pēdējā laikā tā ir atzīta par in***u. Tajā pašā laikā to turpina lietot milzīgs skaits cilvēku, un tas nerada nekādas sekas. Arī tajā nav tārpu. Bet arī mušmires ir in***as, bet tārpiem tās patīk. Tomēr, tāpat kā dzīvnieki.

Gailenes tiek uzskatītas par pilnīgi ēdamām sēnēm. Tomēr tajos nav tārpu. Kāpēc?

 

Viss, kas jāzina par baklažānu audzēšanu, lai iegūtu labu ražu

Tajā pašā laikā gailenes ir absolūti drošs dzīvniekiem un cilvēkiem – viņu vielmaiņa ir ļoti atšķirīga. Ar to var saindēties tikai bezmugurkaulnieki un kukaiņi.

Bet ko tas nozīmē mums? Un kā šo informāciju izmantot praksē?

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment