Pagatavot garšīgu, sulīgu un vienmērīgi izceptu šašliku uz oglēm ir vesela māksla, kas prasa ne tikai pareizu gaļas un marinādes izvēli, bet arī prasmi pareizi veikt grilēšanu.
Šim daudzu iemīļotajam ēdienam ir daudz recepšu, taču gatavošanas procesam neizbēgami traucē viena un tā pati problēma – no gaļas uz oglēm pil tauki, kas aizdegas ar lielu liesmu, apdedzinot gaļu.
Lasiet tālāk, lai uzzinātu, kā izvairīties no šīs kaitinošās nianses.
Galvenā problēma
Galvenais uzdevums šašlika grilēšanas procesā ir uzturēt stabilu, vienmērīgu karstumu. No pirmā acu uzmetiena šķiet, ka tas nav grūts uzdevums. Taču, tiklīdz tauki sāk pilēt uz karstajām oglēm, tie acumirklī uzliesmo. Parasti liesmas dzēš ar ūdeni no pudeles. Daži izmanto arī kvasu, alu, gaļas marinādi vai pat sodu, uzskatot, ka izdalītais tvaiks piešķir ēdienam īpašu aromātu.
Tomēr ūdenim ir viens mīnuss: noslāpējot liesmu, samirkst arī ogles – tās atdziest un notiek nevajadzīgas temperatūras svārstības. Rezultātā gaļa var sanākt negaršīga un palikt jēla. Ja grilā joprojām gruzd karstas ogles, tas var glābt situāciju. Bet ja ne, tad šašliku var uzskatīt par sabojātu.
Efektīvs risinājums
Viss, kas nepieciešams, lai izvairītos no liesmām, ko rada pilošie tauki, ir parastais galda sāls. Tiklīdz ogles sasniedz vēlamo temperatūru un pārklājas ar viegliem pelniem, jums tās vienmērīgi jāapkaisa ar sāli.
Standarta grilam būs nepieciešami aptuveni 100-200 gramu sāls. Kaisīšana jāveic uzmanīgi – sāls no karstuma var “uzsprāgt”, un sīkas daļiņas var apdedzināt ādu, tāpēc ievērojiet distanci.
Kad sāls pārstāj sprakšķēt, varat droši novietot iesmus virs oglēm. Šī metode ne tikai bloķē tauku radītos uzliesmojumus, bet arī veicina vienmērīgu karstumu, samazinot pelnu daudzumu. Gaļa izcepas ātrāk, 15-17 minūtēs, nepiedegot un nepārklājoties ar sodrējiem.
Bet tagad piedāvājam jums stāstiņu saistībā ar šašliku un sāli, ko mūsu redakcijai atsūtīja kāds lasītājs, vārdā Andris
Reiz, kad biju ekskursijā Gruzijā, man bija iespēja nogaršot īstu šašliku, kas gatavots pēc tradicionālas vietējās receptes. Biju pārsteigts, cik tas viss ir vienkārši.
Svaiga gaļa, bez grama marinādes, tika sagriezta, savērta uz iesmiem un novietota uz grila. Gatavošanas procesā gaļa tika dāsni pārkaisīta ar sāli un tikai nedaudz apslacīta ar vīnu.
Vēlāk pavārs paskaidroja, ka sāls vajadzīgs ne tikai garšai, bet arī lai neuzliesmotu uz oglēm uzpilējušie tauki. Turklāt sāls tika pievienots tieši cepšanas laikā, nenoņemot gaļu no uguns. Sanāca neticami garšīgi – ideāls šašliks!
Bet kā jūs tiekat galā ar pilošajiem taukiem, gatavojot šašliku? Vai izmantojat kādu īpašu paņēmienu? Pastāstiet, lūdzu, savus noslēpumus komentāros. Ja raksts jums noderēja, atzīmējiet to ar “patīk” un dalieties ar draugiem sociālajos tīklos!