Kāpēc gurķi aug šķībi un rūgti – noskaidrosim kāpēc un kā to labot

Dārgie draugi dārzkopji, tuvojas laiks, kad mēs gaidām no gurķu dobēm sulīgus, kraukšķīgus augļus, bet tuvojoties sezonas beigām tie sāk palikt šķībi un līki. Kā to labot

Tas ir viens no populārākajiem dārzeņiem mūsu dārzos, kas mums asociējas ar svaigumu un vasaru. Neskatoties uz to, ka gurķi sastāv galvenokārt no ūdens, tajos ir daudz vērtīgu vielu: kālijs, vitamīns K, antioksidanti.

Steidzami pabarojiet gurķus ar slāpekļa mēslojumu

Bet ko darīt, ja tā vietā, lai priecātos par gludiem, zaļiem skaistuļiem, mēs uz stīgām redzam līkus, neglītus vai, vēl sliktāk, rūgtus gurķus? Nezaudējiet drosmi! Tas nav dabas untums, bet gan īsts signāls no auga, ka tam kaut kā pietrūkst. Paskatīsimies kopā, ko mums stāsta līkie un rūgtie gurķi un kā labot situāciju. Līkie gurķi parasti ir barības vielu deficīta pazīme. Katrs izliekums vai forma norāda uz kādu problēmu.

1. Āķveida gurķi ar tievu galu pie kātiņa

Ja auglim ir āķa forma, bet gals pie stīgas ir tievs un bāls, tas liecina par slāpekļa trūkumu. Ko darīt? Steidzami pabarojiet gurķus ar slāpekļa mēslojumu. Var izmantot vircu vai vistas mēslu uzlējumu (atšķaidot attiecīgi 1:10 un 1:20). Var arī vienkārši apkaisīt dobi ar amonija salpetri un pēc tam labi aplaistīt.

2. Gurķi, kas sašaurinās vidū

Ja gurķi atgādina smilšu pulksteni vai tiem ir tieva “vidukļa” daļa, tā noteikti ir kālija nepietiekamība. Ko darīt? Kālijs ir ļoti svarīgs augļu veidošanai. Es izmantoju koksnes pelnus – 1–2 glāzes uz 10 litriem ūdens, nostādinu diennakti un laistu pie saknēm. Vai arī var lietot kālija sulfātu – 10–15 gramus uz 10 litriem ūdens. Tas ātri atrisinās problēmu.

3. Gurķi, kas paplašināti galā

Ja auglis atgādina bumbieri, tas signalizē par bora trūkumu. Ko darīt? Veiciet lapu mēslojumu ar borskābes šķīdumu: 1 tējkarote (5 grami) uz 10 litriem ūdens. Apsmidziniet pa lapām. Gurķiem nepatīk karstums. Laistiet tos regulāri, bet mēreni. Atbalsti ar “patīk”! 👍👍👍👍

Kāpēc gurķi ir rūgti

Rūgtums gurķos, kurus pat nav vēlmes ēst, ir rezultāts īpašas vielas – kukurbitacīna – uzkrāšanai. Augs to izstrādā stresa apstākļos. Tā ir aizsardzības reakcija.

1. Nepareiza laistīšana

Tā ir visbiežākā rūgtuma iemesls. Gurķi ir ļoti jutīgi pret mitrumu. Mitruma trūkums: Ja laistāt reti un maz, saknes nesaņem pietiekami daudz ūdens, un gurķi sāk rūgt. Tieši tādēļ šajā mitrajā un vēsajā laikā mēs šogad reti varam sastapt rūgtus gurķus.

Straujas pārmaiņas: Ja pēc ilga sausuma jūs pēkšņi bagātīgi aplaistāt dobi, augs piedzīvo šoku, un augļos nekavējoties uzkrājas kukurbitacīns. Ko darīt? Laistiet gurķus regulāri, bet mēreni. Zemei vienmēr jābūt viegli mitrai. Izmantojiet tikai siltu ūdeni un laistiet vakarā, lai nesadedzinātu lapas.

2. Pārkaršana un tiešie saules stari

Gurķiem nepatīk karstums. Temperatūrā virs 30°C tie sāk stresot. Ko darīt? Mulčējiet dobi ar salmiem, nopļautu zāli vai skaidām. Tas palīdzēs saglabāt mitrumu un pasargās saknes no pārkaršanas. Ja gurķi aug siltumnīcā, to obligāti vajag vēdināt.

Lasi vēl: Iedvesmojošs stāsts kā divu bērnu māte nomainīja profesiju un tuvojās savam mērķim

3. Gurķu bioloģiskās īpašības

Dažas vecās gurķu šķirnes var saturēt rūgtuma īpašības. Mūsdienu hibrīdi parasti no tā ir brīvi. Ko darīt? Izvēlieties modernās šķirnes, uz kuru iepakojuma norādīts “bez rūgtuma”. Protams, labāk ir nepieļaut problēmas rašanos:

-Sabalan­sēts mēslojums: barojiet gurķus ar organiku vai kompleksajiem mēslojumiem.

-Regulāra laistīšana: laistiet bieži, bet nelielos daudzumos.

-Mulčēšana: pārklājiet augsni ar mulču – tā pasargās saknes un saglabās mitrumu.

Lasi vēl: Labākais veids, kā mazgāt tomātus, lai noņemtu pesticīdus, tos nebojājot 

Viss ir jālieto ar mēru. Tas īpaši svarīgi vasarā, kad gurķi tikko nākuši no dobes. Gurķu dobes mēslošanai var arī pilnībā atteikties no minerālmēsliem, mainot pelnu mēslojumu, raudzētu zāļu uzlējumu un vistas mēslu uzlējumu.

Gurķi ir prasīgi pret augsnes auglību, taču barības vielu pārpalikums uz tiem iedarbojas nomācoši, tāpēc jāievēro noteikums: labāk nepabarot līdz galam, nekā pārbarot.

Ievērojot ieteikumus, jūs noteikti gūsiet panākumus! Es ceru, ka informācija jums bija noderīga un savlaicīga. Spiediet “patīk”, dalieties ar saviem panākumiem un vērtīgiem padomiem komentāros!!! Veiksmi visiem. Uz tikšanos!