Kāpēc ir svarīgi rudenī iznīcināt nezāles un kā to darīt efektīvi

Kaut kādu iemeslu dēļ ne visi dārzkopji zina, ka rudens ir labākais laiks, lai cīnītos ar nezālēm dārzeņu dārzā. Kāpēc tas tā ir un kā to vislabāk darīt?

Paskaidrosim, kāpēc rudens maksimāli jāizmanto cīņai ar nezālēm, un sniegsim padomus, kā to darīt efektīvi.

Kāpēc jācīnās ar nezālēm

Nezāles konkurē ar kultūraugiem par tādiem svarīgiem resursiem kā ūdens, gaisma un barības vielas, tādējādi samazinot ražas. Bez pienācīgas kontroles tās var strauji savairoties, radot nopietnas problēmas īpašumā. Turklāt nezāles ir augsne kaitēkļiem un slimībām, kas var izplatīties uz kultūraugiem. Tās nodrošina patvērumu kukaiņiem, sēnēm un vīrusiem, kas veicina to izplatību.

Turklāt nezāles var arī ievērojami apgrūtināt ražas novākšanu, jo īpaši, ja tās netiek kontrolētas visas sezonas laikā. Tās var sapīties tehnikā vai traucēt manuālo ražas novākšanu.

Nezāles var arī mainīt augsnes struktūru, padarot to mazāk piemērotu kultivējamo augu audzēšanai. Tās var noplicināt augsni, atņemot no tās barības vielas un mitrumu. Tas var radīt nepieciešamību pēc papildu izmaksām, lai atjaunotu zemes auglību.

Kāpēc tas jādara rudenī

Rudens ir ideāls laiks, lai cīnītos ar nezālēm, jo tad tās sāk novājināties pēc vasaras intensīvās augšanas. Tas padara tās jutīgākas pret dažādām kontroles metodēm, tostarp mehāniskajām un ķīmiskajām.

Veicot nezāļu apkarošanu rudenī, samazinās arī to sēklu skaits, kas var sadīgt pavasarī. Rudens apstrāde iznīcina nezāles, pirms tām ir iespēja nobriest un izkliedēt sēklas. Tas samazina iespēju, ka nākamajā sezonā tās masveidā dīgst.

Rudenī augsne vēl ir silta, kas veicina herbicīdu efektīvu lietošanu. Ķimikālijas labāk iedarbojas mērenā temperatūrā, nodrošinot vislielāko iedarbību.

Tas ļauj efektīvāk apkarot nezāles, nekaitējot kultivētajiem augiem, kas jau ir pabeiguši savu veģetācijas periodu.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 67%

0%

Rudens nezāļu apkarošana arī atvieglo augsnes sagatavošanu ziemas atpūtai un pavasara sējai. Atbrīvojoties no nezālēm rudenī, tiek radīti labvēlīgāki apstākļi pavasara darbiem.

Par nezāļu apkarošanas metodēm rudenī, lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment