Kāpēc ir svarīgi rudenī iznīcināt nezāles un kā to darīt efektīvi

Nezāļu apkarošanas metodes

Mehāniskās metodes. Tās ietver manuālu nezāļu izraušanu, izmantojot kapļus vai arklu. Šī ir darbietilpīgākā metode, taču tā ir videi draudzīga un tai nav nepieciešama ķīmija. Mehāniskās metodes ir efektīvas nelielos parauglaukumos un regulāras lietošanas gadījumā.

Ķīmiskās metodes. Herbicīdu izmantošana nezāļu iznīcināšanai. Herbicīdiem ir vispārēja iedarbība, kas iznīcina visus augus, un selektīva, kas iedarbojas tikai uz noteiktiem nezāļu veidiem.

Bioloģiskās metodes. Izmanto dabiskos nezāļu ienaidniekus, piemēram, kukaiņus vai mikroorganismus. Piemēram, dažas vaboles barojas ar nezāļu saknēm, pakāpeniski tās iznīcinot. Šī metode ir videi draudzīga, bet tās iedarbība ir ilgāka.

Mulčēšana. Zemes pārklājums ar organiskiem materiāliem, piemēram, salmiem vai skaidām, lai novērstu nezāļu dīgšanu. Mulčēšana palīdz saglabāt mitrumu augsnē un uzlabo tās struktūru. Tas ir arī efektīvs veids, kā ierobežot nezāles, īpaši, ja tiek izmantoti pareizi materiāli.

Derēs arī neorgāniskā mulča: Plastmasas vai auduma pārklāji, kas neļauj nezālēm augt un mazina nepieciešamību pēc ķīmiskiem līdzekļiem.

Pārklājuma kultūraugi (zaļmēslojums) arī var ierobežot nezāles. Piemēram, sinepes, lucerna vai āboliņš neļauj nezālēm augt, jo aizņem augsnes vietu un uzturvielas.

Kombinētās metodes. Vislabākos nezāļu kontroles rezultātus var sasniegt, izmantojot kombinētu pieeju, apvienojot vairākas kontroles metodes.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 67%

0%

Piemēram, var sākt ar mehānisku lielāko nezāļu iznīcināšanu, pēc tam lietot herbicīdus, lai iznīcinātu sakņu sistēmu, un pabeigt ar augsnes mulčēšanu, lai novērstu jaunu nezāļu dīgšanu.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment