Es biju ļoti ieinteresēta, kad ieraudzīju, cik restorānos maksā šis ēdiens, jo pagatavot tos ir ārkārtīgi vienkārši, un to spēs izdarīt pat cilvēks, kurš pirmo reizi paņēmis rokās pannu
Mēs ar vīru vispār ļoti reti pasūtam ēdienus ar jūras veltēm (protams, gadās izņēmumi, bet reti). Jo mēs zinām, cik viegli mājās var pagatavot ēdienus ar garnelēm vai ķemmīš gliemežiem. Šodien vēlos ar jums padalīties tieši ar vienu no šādām receptēm. Mani sauc Jūlija, šeit es dalos ar lieliskām receptēm un vienkārši ar savu dzīvi.
Jūras ķemmīš gliemezis ir delikateses vērtas jūras gliemenes veids, kas pazīstams ar savu saldeno un maigo gaļu. Tas ir bagāts ar olbaltumvielām un mikroelementiem.

Foto no interneta: apmēram šādi izskatās ķemmīš gliemeži čaulās (neesmu pilnīgi pārliecināta, ka tie ir tie paši, bet ļoti līdzīgi).
Mēs gatavosim gardu zaļo salātu ar ķemmīš gliemežiem un mango mērci. Protams, šādus salātus mēs neēdam katru vakaru! Gatavojam tos apmēram reizi 1–2 mēnešos. Es tos vienkārši dievinu! Starp citu, tagad jau ir mango sezona, un daudzviet tos var nopirkt ar atlaidēm. Pievērsiet uzmanību veikalu plauktiem.
Kā pagatavot
Ķemmīš gliemeži vienmēr tiek pārdoti saldēti. Tāpēc pirmais, kas jādara, — tie jāatkausē. Uzmanību — dabiskā veidā! Nekāda karsta ūdens un mikroviļņu krāsns!

Var no rīta izņemt ķemmīš gliemežus no saldētavas un ievietot ledusskapī — līdz vakaram tie būs atlaidināti. Vai arī izņemt no iepakojuma, izlikt uz šķīvja un atstāt uz virtuves galda — istabas temperatūrā tiem pietiks ar apmēram vienu stundu.
Kad ķemmīš gliemeži ir atkausēti (vai gandrīz atkausēti), tos vajag noskalot zem tekoša ūdens un nosusināt ar papīra dvieļiem.

Kopumā pavāri saka, ka jūras veltes var arī nemazgāt. Bet es kaut kā esmu pieradusi gandrīz visu tomēr noskalot 🙂
Tagad pārejam pie mango. To vajag sagriezt šķēlēs vai daivās un nomizot.
Godīgi sakot, man nepatīk šī nodarbe — griezt mango 😄 Viens no sarežģītākajiem augļiem, ko griezt, pat ar ananāsu ir patīkamāk ņemties. Ja kas, video par mango griešanu var atrast internetā.

Man sanāca šādas nedaudz nelīdzenas šķēlītes, bet nekas!
Vēl viena sastāvdaļa salātiem — ķiršu tomāti. Iesaku ņemt sarkanos, tad salāti izskatīsies vēl košāki! Ķiršu tomātus vienkārši pārgriežam uz pusēm:

Var izmantot arī parastos tomātus, bet tieši šajā receptē man labāk patīk ķiršu tomāti. Turklāt ziemā tie vismaz ir garšīgi.
Nu un kur tad bez salātu zaļumiem! Ņemam jebkādu salātu veidu, kas jums visvairāk garšo (pat rukolu, ja patīk), noskalojam aukstā ūdenī un nosusinām. Es to daru ar speciālu salātu centrifūgu — ļoti ērti.

Vīrs neēd rukolu, tāpēc es to gandrīz nepērku. Man te ir pats parastākais salāts podiņā. Visas sastāvdaļas salātiem ir gatavas, tagad pienācis laiks atgriezties pie mūsu ķemmīš gliemežiem!
Pannu viegli ieziežam ar eļļu (labāk to darīt ar silikona otiņu) un sakarsējam.

Var cept arī eļļu maisījumā — augu eļļu kopā ar sviestu: tā būs vēl garšīgāk, bet arī treknāk. Šajā gadījumā pannu nav jāsasmērē, bet eļļa jāielej — tās vajadzētu būt pietiekami daudz.
Ķemmīš gliemežus apcepam uz stipras uguns. Es cepu precīzi 1,5 minūtes no katras puses (laiku skaitu ar taimeri). Ja ķemmīš gliemežus gatavosiet pārāk ilgi, tie kļūs stingri un “gumijaini” pēc garšas.
Ja jūs neēdat ceptu, ķemmīš gliemežus var arī izvārīt. Tos ieliek verdošā ūdenī un vāra apmēram 3–4 minūtes.

Lai būtu vēl garšīgāk, es dažkārt arī tomātus viegli apcepu! Tos lieku tajā pašā pannā, kur cepās ķemmīš gliemeži (var pieliet nedaudz eļļas), un gatavoju apmēram 1–2 minūtes. Vai jūs zināt, ka tomāti pēc termiskas apstrādes kļūst vēl vērtīgāki?

Viss gatavs! Atliek vien mērce.
Patiesībā jūs varat salātus aizliet ar jebkuru mērci: vienkārši ar olīveļļu, vai eļļu sajaukt ar nedaudz balzamiko utt. Bet man visvairāk patīk šāda mērce: medus + sinepes + augu eļļa, visu to samaisa.

Es mīlu graudaino sinepi, bet vīram vairāk garšo viendabīgā, tāpēc es pagatavoju divas dažādas mērces.
Šie salāti ir porciju salāti — katram jābūt savam šķīvim. Tāpēc ņemam (mūsu gadījumā) divus plakanus traukus un liekam tajos visas sastāvdaļas: salātu zaļumus, tomātus, mango un ķemmīš gliemežus. Pāri visam pārlejam mērci.

Mums iznāk šāds skaistums!
Siltie salāti ar ķemmīš gliemežiem un mango. Atkārtošu, es šos salātus dievinu!

Tie ir sātīgi, jo ķemmīš gliemežos ir daudz olbaltumvielu — būtībā tie ir tīrs proteīns. Bet tajos ir arī tauki (eļļas veidā) un ogļhidrāti (augļu veidā). Nu un, protams, arī šķiedrvielas. Pat ja nedomāt par pareizu uzturu, šie salāti vienkārši ir ļoti garšīgi! 😄 Tie noteikti ir tā vērti, lai jūs tos pagatavotu!
Kas nepieciešams (2 porcijām):
saldēti jūras ķemmīš gliemeži — apmēram 700 g
svaigs mango — 1/2 gabala
ķiršu tomāti — apmēram 10 gab.
salātu zaļumi — liels saišķis
Mērcei:
augu eļļa — 1 ēd.k.
sinepes — 1 tējk.
medus — 1 tējk.
Visiem novēlu labu apetīti! Ja arī jūs mīlat ķemmīš gliemežus — uzrakstiet komentāros, ko parasti ar tiem gatavojat?






