Nav šaubu, ka pat iesācēja un pavisam jauna saimniece spēj novārīt kartupeļus. Taču pagatavot patiešām gardus vārītus kartupeļus ne vienmēr izdodas pat pieredzējušam pavāram! Mana vīramāte gan bija izņēmums. Mans vīrs un viņa brālis – viņas dēli – dievina vārītus kartupeļus. Un, kā stāsta vīrs, viņa mamma nekad nav kļūdījusies ar to gatavošanu.
“Kartupeļi un etiķis – tas ir mans noslēpums,” viņa atbildēja, viltīgi pasmaidot, kad es pajautāju, kā viņai tas izdodas. Taču, par laimi, pēc tam viņa visu sīki un smalki izskaidroja…
Kartupeļi un etiķis: garšīgu vārītu kartupeļu noslēpums
Nepatīkami atgadījumi
Reizēm šķiet, ka kartupeļiem nepieciešama īpaša uzmanība, citādi tie noteikti pārvārīsies. Tieši tāpēc, starp citu, man jau kopš bērnības nepatika gatavot kartupeļu ēdienus svētkiem. Ja novēršos tikai uz dažām sekundēm, vietā, kur bija jābūt glītam garnējumam, iegūstu nepatīkamu, izšķīdušu putru.
Es pati, kas ir raksturīgi, ļoti mīlu kartupeļus – turklāt jebkurā veidā. Tomēr neveiksmīgās bērnības pieredzes dēļ līdz pat nesenam laikam tos gatavoju sev un tuviniekiem diezgan reti. Kad tomēr nolēmu pagatavot kartupeļus, parasti izvēlējos cept tos pannā vai krāsnī. Bet tik ļoti reizēm gribējās panašķoties ar maigu kartupeļu biezeni!
Godīgi sakot, vīramātes vārdi man sākumā šķita īstākais joks. Kartupelis un etiķis? Kāds tam vispār sakars ar kartupeļu vārīšanu? Cik daudz etiķa jāpievieno? Kāds etiķa procents vispār ir pieļaujams šajā procesā? Kā redzi, man uzreiz radās vesela kaudze jautājumu.
Par laimi, mana vīramāte nav ļaunatminīga, lai gan reizēm viņai patīk pārspīlēt ar asprātīgām piezīmēm. Šoreiz viņa pamanīja manu sejas izteiksmi un uzreiz pārtrauca jokot. Tieši pretēji – ķērās pie lietas. Izrādās, ka, lai vārītie kartupeļi sanāktu īpaši gardi, pietiek pievienot vien pāris ēdamkarotes 9% etiķa.
Gatavošanas metode
Redz, pārtikas etiķskābe šādā koncentrācijā nekaitē kartupeļiem. Tieši pretēji – kopā ar kartupeļos esošo cieti tā veido sava veida aizsargslāni. Šis slānis palīdz bumbuļiem saglabāt formu termiskās apstrādes laikā. Vairs nekādas pārvārīšanās!
Taču atceries – etiķi jāpievieno tieši divas ēdamkarotes, ne pilītes vairāk! Pretējā gadījumā uz kartupeļiem var veidoties nepatīkama plēvīte. Turklāt pārāk daudz etiķa padarīs kartupeļus skābus un piešķirs tiem nepatīkamu, specifisku aromātu. Tāpēc ievēro recepti, un viss izdosies lieliski!