Kāpēc nedrīkst skalot makaronus pēc vārīšanas: noslēpumi, par kuriem pat itāļi klusē

Makaronu vārīšana – šķiet, kas varētu būt vienkāršāk? Uzlej ūdeni, pieber sāli, iemet spageti – un gatavs. Taču tieši šajā vienkāršajā posmā tiek pieļautas galvenās kļūdas, kas cēlu itāļu ēdienu pārvērš par saplūdušu putru.

Apskatīsim pa soļiem, kā sasniegt ideālu rezultātu un uz visiem laikiem izbeigt diskusiju: skalot vai neskalot?

Makaroni: 7 ideālas pastas noslēpumi, par kuriem klusē pat itāļi

Noslēpums 1: Liels ūdens daudzums un pareizā sāls deva

Atcerieties zelta likumu: uz 100 g makaroniem nepieciešams vismaz 1 litrs ūdens. Ūdenim jāvārās bagātīgi, lai makaroni brīvi peldētu un nesalīpētu. Sāls jāieliek tūlīt pēc vārīšanās sākuma, bet pirms pastas ielikšanas. Sāls jālieto bez žēlastības – aptuveni 1 ēdamkarote uz litru ūdens. Tas ir vienīgais veids, kā sāļot makaronus no iekšpuses, vēlāk tas vairs nebūs iespējams.

Noslēpums 2: Eļļa – ne katlā!

Izplatīts mīts: lai makaroni nesalīp, ūdenim jāpievieno ēdamkarote augu eļļas. Tā ir kļūda!
Eļļa veido uz makaronu virsmas taukainu plēvi, un mērce vēlāk noslīd no tām kā pa slīdkalniņu. Vienīgais veids, kā izvairīties no salipšanas, ir liels ūdens daudzums un regulāra maisīšana pirmajās vārīšanas minūtēs.

Noslēpums 3: Laiks– tas ir viss

Itāļu svētums – pastas stāvoklis „laiks”, kas burtiski nozīmē „uz zobu”. Makaroniem jābūt gataviem, bet joprojām ar nelielu stingrību iekšpusē.

Kā to panākt?

Vienmēr skatieties vārīšanas laiku, kas norādīts iepakojumā.

Sāciet pārbaudīt 2–3 minūtes pirms beigām.

Noķeriet mirkli, kad pastas vidū vēl ir plāna balta, stingra serdenīte.

Tieši tādi makaroni labāk sagremojas, tiem ir intensīvāka garša un tie ideāli tur mērci.

Galvenais noslēpums: skalot makaronus pēc vārīšanas vai nē?

Īsā atbilde: NĒ. Nekad. Ne pie kādiem apstākļiem.

Un tagad garā, argumentētā atbilde, kāpēc tas ir kulinārijas noziegums.

Jūs izmazgājat garšu. Kopā ar ūdeni aiziet ciete, kas izdalījās vārīšanās laikā. Tieši tā palīdz mērcei perfekti pielipt pie makaronu virsmas. Skalojot pastu, jūs radāt gludu, slideno tekstūru, un pat visizsmalcinātākā mērce noslīdēs uz šķīvja dibenu.

Jūs maināt temperatūru. Makaronu pēc skalojuma aukstā ūdenī strauji atdziest. Ja gatavojat karstu ēdienu, tos nāksies atkal uzsildīt, kas neizbēgami novedīs pie pārāk vārītiem makaroniem un tekstūras zuduma.

Jūs atņemat viņiem iespēju „pabeigties”. Pareizi vārīti makaroni savu gatavošanās procesu pabeidz jau uz šķīvja, izmantojot atlikušo siltumu. Skalojot, jūs apturat šo procesu un atņemat ēdienam noslēdzošo akordu.

Lasi vēl: Nekad neizmetiet samtenes: pēc “viltīgās izmantošanas” augsne būs kā melnzeme, bez kaitēkļiem

Kad drīkst? Tikai vienā gadījumā!

Makaronus drīkst skalot aukstā ūdenī tikai tad, ja gatavojat tos salātiem. Piemēram, „Olīvje” salāti ar makaroniem vai jebkurš cits auksts ēdiens. Šeit mērķis ir ātri apturēt vārīšanos un atdzesēt sastāvdaļas, lai tās nesalīp kopā.

Noslēpums 4: Pareiza apdare

Ūdens nolaists? Lieliski. Tagad neļaujiet makaroniem atdzist un salipt. Nekavējoties atgrieziet tos karstā katlā, pievienojiet ēdamkaroti vai divas mērces vai vienkārši nedaudz olīveļļas un ātri samaisiet. Tas „noslēgs” makaronus un sagatavos saskarsmei ar galveno mērci.

Noslēpums 5: Pasta un mērce – kā vienots veselums

Nekad nelieciet mērci kaudzītē uz aukstiem makaroniem. Ideāla pasta tiek gatavota šādi: vārītie makaroni tiek pārlikti pannā ar gatavo mērci, pievieno pāris ēdamkarotes vārīšanas ūdens (slepenā sastāvdaļa!) un visu kopā aktīvi maisa uz uguns minūti. Vārīšanas ūdens, bagāts ar cieti, palīdz mērcei kļūt krēmīgai un vienmērīgi pārklāt katru makaronu.

Noslēpums 6: Pareizā trauku izvēle

Dziļi šķīvji – garajiem makaroniem (spageti), lai ērti varētu saritināt. Sekli šķīvji – īsajām formām lai ērti ēst ar karoti.

Noslēpums 7: Siers – noslēdzošais akords

Rīvēts siers (Parmezāns) vienmēr tiek pasniegts gatavajam ēdienam beigās. Pārkaisiet to makaronu šķīvī. Ja sieru pievieno katlā kopā ar pastu, tas var izkausēties un salipt kunkuļos.

Lasi vēl: 2 ierīces, kas “apēd” 1/4 no mājas elektrības: kāpēc tās ir vērts izraut no rozetes

Secinājums: Gatavojiet makaronus ar mīlestību un cieņu pret vienkāršiem noteikumiem. Liels ūdens, sāls,  un nekādas skalojamās procedūras (izņemot salātus!). Tad pat parasti „elkoņi” ar eļļu pārvērtīsies par mazu kulinārijas šedevru.