Piena uzglabāšana ledusskapja durvīs var negatīvi ietekmēt tā kvalitāti.
Speciālisti konsekventi atgādina, ka piens, līdzīgi kā jēla gaļa un zivis, pieder pie ļoti ātrbojīgiem produktiem, kuri prasa īpašu uzmanību un noteiktu temperatūras apstākļu ievērošanu, lai maksimāli saglabātu to svaigumu un uzturvērtību. Tādēļ ledusskapja zonu izmantošana atbilstoši tajā valdošajai temperatūrai ir ļoti svarīga.
Pēc pārtikas uzglabāšanas speciālistu vārdiem, tādi produkti kā desas, svaiga gaļa un zivis ir ieteicams novietot ledusskapja apakšējos nodalījumos. Tieši šī ledusskapja daļa nodrošina viszemāko un visstabilāko temperatūru, kas ir kritiski svarīga šo jutīgo produktu drošai ilgtermiņa uzglabāšanai. Tikmēr piena produktus, tostarp pašu pienu, ir vislabāk novietot uz vidējiem plauktiem, kur tiek radīti optimāli un vienmērīgi vēsāki apstākļi to kvalitātes saglabāšanai.
Sierus un pāri palikušos gatavos ēdienus, kuri nav tik jutīgi pret nelielām temperatūras svārstībām, var droši turēt augšējos līmeņos. Savukārt svaigi augļi un dārzeņi, kas prasa mērenu aukstumu un optimālu mitruma līmeni, obligāti jāuzglabā speciālajos izvelkamajos konteineros ledusskapja apakšdaļā, lai pasargātu tos no pārmērīga aukstuma un izžūšanas.
Speciālisti īpaši uzsver, ka piena iepakojuma forma, kas mēdz būt ideāli piemērota ledusskapja durvīm, var būt maldinoša un pat kaitīga. Patiesībā temperatūra šajā zonā ir ievērojami augstāka nekā citās ledusskapja daļās, jo katra durvju atvēršana izraisa aukstā gaisa zaudēšanu un siltā gaisa pieplūdi. Šīs pastāvīgās temperatūras svārstības negatīvi ietekmē pienu, izraisot tā paātrinātu saskābšanu.
Tomēr eksperti norāda uz izņēmumiem. “Ja piena iepakojums jau ir atvērts un tas tiks ātri izlietots, tad īslaicīga uzglabāšana durvīs ir pieļaujama — nekas nenotiks. Bet, ja esat iegādājies vairākas piena pakas un gatavojaties tās uzglabāt ilgāku laiku pirms lietošanas, tās noteikti jāliek vēsākajā, stabilākajā, centrālajā ledusskapja daļā,” skaidro speciālisti.
Lasi vēl: 2026. gads kļūs liktenīgs tiem, kas dzimuši šajos gados
Eksperti arī piebilst, ka nepareiza un nevērīga uzglabāšana ietekmē ne tikai piena mikrobioloģisko drošumu, bet arī tā garšas īpašības. Piens ir viegls absorbētājs — tas ātri uzsūc blakus esošo produktu spēcīgas smaržas, it īpaši, ja blakus atrodas desa, sieri ar izteikti asu aromātu vai zivis. Tādēļ, lai saglabātu piena dabisko garšu un aromātu, speciālisti stingri iesaka piena produktus turēt atsevišķā plauktā, pēc iespējas tālāk no produktiem ar asu smaržu.
Attiecībā uz derīguma termiņiem, aizvērtas pasterizēta piena pakas derīguma termiņš parasti ir no septiņām līdz desmit dienām, bet atvērta paka saglabā svaigumu tikai līdz piecām diennaktīm. Savukārt ultra-pasterizēts (UHT) piens var tikt uzglabāts istabas temperatūrā ilgu laiku, pat no trim līdz sešiem mēnešiem, taču pēc iepakojuma atvēršanas to vajadzētu izlietot nedēļas laikā.
Lasi vēl: Laistiet telpaugus ar šo šķīdumu, un tie vienmēr būs zaļi, kupli un labi ziedēs
Visbeidzot, svarīgi atcerēties, ka oficiālais derīguma termiņa beigas ne vienmēr ir absolūta zīme par piena sabojāšanos, ja tas ir uzglabāts ideālos apstākļos. Tomēr labākais veids, kā pārbaudīt produkta kvalitāti, ir to nogaršot: izteikti skāba garša nepārprotami liecina par tā bojāšanos un nederīgumu lietošanai uzturā.













