Kāpēc nekad nedrīkst izliet ūdeni, kurā vārījāt olas

Kā zināms, olu čaumala ir pirmā topošo mazuļu aizsardzības līnija nogatavošanās procesā. Cietais apvalks, kas pārklāts ar plānu kutikulas slāni, aizsargā tos no baktēriju iedarbības, kā arī kalpo skābekļa iegūšanai un ogļskābās gāzes novadīšanai caur tūkstošiem sīku poru čaumalas virsmā.

Tomēr tam visam mums nav lielas nozīmes, iemetot olas katliņā. Taču ne daudziem zināms, ka olu čaumala ir arī bagātīgs mikroelementu avots, kas par 90% sastāv no ogļskābā un fosforskābā kalcija, kas ir tik svarīgs augu augšanai.

Olu vārīšanas procesā kalciju daļēji izvāra no čaumalām, piesātinot ūdeni, un tā vietā, lai ar derīgiem mikroelementiem bagātinātu ūdeni izlietnē, to var atdzesēt un izmantot sadzīves vajadzībām, konkrēti, istabas augu laistīšanai.

Kalcija loma augu augšanā

Kalcijs piedalās daudzos augos notiekošos vielmaiņas procesos, ietekmē ogļhidrātu un olbaltumvielu savienojumu vielmaiņu, kā arī palīdz augu augsnei uzturēt neitrālu skābuma līmeni.

Taču arī ar šādu laistīšanu nevajag pārspīlēt. Pārmērīgs kalcija daudzums var traucēt citu mikroelementu uzsūkšanos augiem, piemēram, traucēt bora un slāpekļa uzsūkšanos, kā arī saistīt dzelzs savienojumus, padarot tos nepieejamus absorbcijai.

 

Īsta “Vīrieša kaprīze”! Uzkodu kūka ar vistu un sēnēm

Tas var parādīties kā gaiši plankumi uz augu lapām un lēnāka augšana. Tāpēc ar šādu “olu” ūdeni ieteicams laistīt ne biežāk kā reizi 3-4 nedēļās.

 

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu….

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment