Kāpēc nevajag izmest ķirbju mizas

Kā strādāt ar ķirbju mizām

Labākais un vienkāršākais veids, kā pagatavot ķirbi ar miziņu, ir cepšana.

Ja vēlaties cept cepeškrāsnī veselu ķirbi, vislabāk izvēlēties muskata vai hokaido ķirbi. Izvēlieties nelielus ķirbjus, kuru svars nepārsniedz 2 kg – tie lieliski iekļaujas cepšanas paplātē.

Rūpīgi nomazgājiet ķirbi un nogrieziet virsmu, veidojot ēdamu vāku.

Sēklas var atstāt iekšpusē un izņemt tās pēc gatavošanas vai arī to izdarīt uzreiz.

Ar nelielu asu nazi izdara iegriezumus garozā.

Pārvietojiet ķirbi uz cepšanas paplātes, kas izklāta ar cepamo papīru. Uzkarsētā cepeškrāsnī cep apmēram 1 stundu vai nedaudz ilgāk – atkarībā no ķirbja svara un lieluma.

Vesels ķirbis būs lielisks “trauks” risoto, īsajiem makaroniem, sautējumam ar gaļu, vistai vai vienkārši vārītiem dārzeņiem. Mazus ķirbjus var pasniegt kā šķīvjus vai izmantot cepeškrāsnī vārīto mīkstumu risoto vai makaronu pagatavošanai un pildīt garozas garozu. Kausiņa lieluma ķirbji lieliski izcepas un kļūst mīksti pat no ārpuses, tāpēc tos var ēst veselus – pat ar garozu.

Vai vēlaties gatavot sagrieztu ķirbi, neatdalot garozu? Vienkārši sagrieziet ne pārāk plānās šķēlītēs muskata vai hokaido ķirbi un pārlieciet uz cepšanas paplātes, kas izklāta ar cepamo papīru. Cep cepeškrāsnī, kas iepriekš uzsildīta 200 °C temperatūrā, 15-20 minūtes. Pagatavotās šķēles ir lieliskas, īpaši, ja pirms cepšanas tās iesmērē ar olīveļļu, medu, jūras sāli, timiānu un rozmarīnu.

Čipsu pagatavošana no sagrieztām ķirbju mizām cepeškrāsnī

Ja ķirbi cepat veselu vai veselās šķēlītēs un vēlaties nogriezt miziņu, noņemiet to ar dārzeņu mizotāju, sagriežot plānās garās šķēlītēs. Pārliek tās bļodā, pārkaisa ar augu eļļu, sāli un pipariem un samaisa ar rokām. Var izmantot arī citas garšvielas, piemēram, timiānu vai kanēli.

Liek gabaliņus uz cepšanas paplātes un cep cepeškrāsnī (cepeškrāsns apakšējā daļā) 160°C temperatūrā, līdz tie kļūst kraukšķīgi un zeltaini. Pārliek čipsus uz papīra dvieļiem, pasniedz siltus vai atdzesētus.

Pagatavojiet kokteili, blenderī izmantojot sagrieztas ķirbju mizas

Ja kokteiļa pagatavošanai no ķirbja izmantojat rokas blenderi, lielus gabalus būs grūti sasmalcināt biezenī. Labāk vispirms sarīvēt ķirbi, nenogriežot mizu, un pēc tam to blenderī sajaukt ar sulīgo bumbieru un citrona sulu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment