Kāpēc peonijas nezied: 5 iemesli un ko ar to darīt

3.Peonijām nav pietiekami daudz “pārtikas”

Dažkārt iemesls, kāpēc peonijas nezied, ir to “izsalkums”: jo ilgāk tās aug, jo vairāk tām nepieciešamas barības vielas. Tas neattiecas uz vienu vai divus gadus veciem ziediem – tiem pilnīgi pietiks mēslojuma, kas tika pievienots stādīšanas laikā.

Peonijas parasti mēslo pavasarī un vasarā:

Pirmo mēslošanu pavasarī veic, kad dīgsti sadīgst, – zem saknēm iestrādā slāpekļa un kālija mēslojumu vai kompostu;

Otro – kad veidojas pumpuri, var lietot komplekso mēslojumu (slāpeklis, kālijs, fosfors) vai organiskos mēslošanas līdzekļus pēc lietus vai laistīšanas;

Svarīgākais – trešais mēslojums, to veic pēc 2 nedēļām, kad peonijām jau vajadzētu būt ziedošām – kālija un fosfora mēslojums.

Padoms: ar mēslošanas līdzekļiem ir svarīgi nepārspīlēt – to trūkumu peonijas panes vieglāk nekā pārpalikumu. Piemēram, ja slāpekļa ir daudz, peonijām būs krāšņas lapas, bet tās slikti ziedēs.

4.Peonijām trūkst mitruma

Šiem ziediem nepatīk stāvošs ūdens un pārmērīgs mitruma daudzums, taču tie cietīs arī no mitruma trūkuma. Īpaši svarīgi tās laistīt ziedēšanas priekšvakarā, karstā laikā un sezonas beigās.

Laistīt peonijas nevajadzētu zem krūma, bet gan 30-40 cm attālumā no tā centra (jo vecāks krūms – jo tālāk). Zem viena krūma izlejiet apmēram 3-4 spaiņus ūdens, dariet to agri no rīta vai vakarā, lai izvairītos no aktīvas saules.

Padoms: peoniju pumpurus un ziedus nav nepieciešams apsmidzināt – augi var inficēties ar pelēko puvi.

5.Peonijas slimo vai cieš no kaitēkļiem

Slimības vai kaitēkļu invāzija ir vēl viens iemesls, kāpēc peonijas nezied vairākus gadus.

Visbiežāk sastopamās slimības un kaitēkļi, kas skar šos ziedus, ir labi zināmā miltrasa un pelēkā puve, tārpi, kā arī plānvaboles, nematodes u.c.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 67%

0%

Krūmi rūpīgi jāpārbauda, lai noteiktu, no kā tie varētu ciest, un jāārstē. Dažos gadījumos, piemēram, nematožu gadījumā, krūmi vienkārši jānovāc. Svarīgi ir arī laikus novērst slimību un kaitēkļu invāziju.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment