Kāpēc piektdiena, 13. datums, tiek uzskatīta par “melno” nelaimju dienu? Mēs pastāstām, kādi vēsturiski notikumi kalpoja par pamatu māņticībām

Tieši šai dienai, pēc daudzām leģendām, vajadzētu būt visneveiksmīgākajai – piektdienai, 13. datumam. Datumam ir veltītas daudzas šausmu filmas, baisi stāsti un zīmes. Mēs jums pastāstīsim, kā tas viss sākās.

Pēc psihologu domām, cilvēki paši dod māņticības spēku. Tomēr piektdiena, 13. datums, patiešām ir “iesaistīta” daudzos dīvainos notikumos.

Kāpēc cilvēkiem tik ļoti nepatika šis datums?

Kāpēc piektdiena 13.

Kad ir piektdiena, 13. datums 2024. gadā? Divas reizes: septembrī, kas ir pavisam tuvu, un decembrī. Atgādināsim, ka rīt ir piektdiena 13.

Kāpēc šo dienu sauc par “melno”? Uz šo jautājumu nav precīzas atbildes – leģendu ir pārāk daudz. Viens no tiem ir tāds, ka datums paredz sabatu, uz kuru dodas raganas un citi ļaunie gari. Kristīgajā kultūrā tiek uzskatīts, ka tieši šajā dienā Ādams un Ieva ēda aizliegto augli.

Pēc vēsturnieku domām, nav iespējams droši apgalvot, ka māņticība nākusi tieši no pareizticības. Galu galā daudzām kultūrām ir priekšstati par sliktāko dienu.

Tāpēc izplatīta ir versija, ka viss sākās viduslaikos, un datums tiek saistīts ar templiešu lāstu. Šis ir spēcīgs ordenis, kuru 1119. gadā dibināja bruņinieki. Viņi aizsargāja svētceļniekus, kas ceļoja uz Jeruzalemi.

Starp citu, jūrnieki īpaši tic zīmēm. To veicināja viens notikums, kas notika Anglijā 18. gadsimta beigās. Tolaik cilvēku māņticība bija tik spēcīga, ka varas iestādes nolēma pierādīt, ka tie ir tikai aizspriedumi. Piektdien, 13. datumā, sākās kuģa celtniecība, kas tika nosaukta par “piektdienu”. Viņš arī tika palaists ūdenī pūļa priekšā “lietainā dienā”. Kuģis izgāja atklātā jūrā, un kopš tā laika neviens to nav redzējis.

Fobija vai cieņa pret tradīcijām?

Pēc psiholoģes Tubisas domām, māņticības veidošanā savu lomu noteikti spēlējuši arī kultūrvēsturiski faktori.

“Daudzi cilvēki šajā dienā izvairās no ceļošanas, cenšas nepieņemt nopietnus lēmumus un atlikt svarīgas lietas,” stāsta Tubisa. – Dažiem zīmes paliek kultūras, tradīciju un personīgo principu sastāvdaļa. Pārliecināt cilvēkus ir grūti un pat neētiski, jo tas var būt svarīgs viņu dzīves un pašizpausmes aspekts.

Lasi vēl: 5 sieviešu vārdu īpašnieces, kuras nenovērtē patiesu mīlestību, jo viņas uzskata, ka tā nepastāv

Viņasprāt, īpaši emocionāli un satraukti cilvēki, tuvojoties šim datumam, jūtas nervozi un baidās no dažādām neveiksmēm un nepatikšanām.

Bet tas nenozīmē, ka cilvēkam ir nopietnas psiholoģiskas problēmas. Ja vien, protams, uz šī fona viņam neattīstās spēcīgas fobijas.

“Jāatceras, ka māņticībai ir tikai tas spēks, ko paši cilvēki tām dod. Ja cilvēks kaut kam patiešām tic, tad tas, kā likums, notiek. Šo parādību sauc par pašprogrammēšanu un pašhipnozi. Tādējādi viņš garīgi piesaista sev nepatikšanas,” skaidro Elmira Minažetdinova.

Tāpēc, eksperti iesaka, šajā periodā labāk domāt par kaut ko pozitīvu un nekoncentrēties uz sliktām domām.

Kā arī eksperti stāsta no kā vajadzētu izvairīties rīt – piektdienā 13.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment