Kāpēc pieredzējušas saimnieces, izvēloties siļķes, skatās zivij tieši acīs

Varētu šķist, ka izvēlēties siļķi svētku galdam, nav nekāda problēma. Īpaši ņemot vērā pašreizējo daudzveidību veikalu plauktos. Aizejiet, teiksim, uz jebkuru lielu lielveikalu un ņemiet pirmo zivi, kas iekrīt acīs!

Diemžēl viss nav tik vienkārši, kā šķiet pirmajā mirklī. No zinošu cilvēku viedokļa raugoties, izvēlēties pareizo siļķi svētku galdam ir māksla.

Kā izvēlēties siļķi svētku galdam?

“Zēns” vai “meitene”

Vispirms jāizlemj, kāda dzimuma siļķi vēlamies gatavot. Siļķes “meitene” satur ikrus, produkts ir garšīgs un maigs. Siļķes “puisis” raksturojas ar lielāku mīkstumu, maigāku un treknāku gaļu, kā arī satur pienu, kas garšo daudziem zivju pazinējiem.

Siļķes “zēnu” no “meitenes” ir diezgan viegli atšķirt. Zivs tēviņam ir plata un liela, bet tajā pašā laikā nedaudz izliekta, gandrīz kupraina mugura. Meitenēm ir šaura, bet taisna mugura. Turklāt “zēna” vēders ir nedaudz saspiests un pieskārienam mīksts. “Meitenēm” vēders ir izliekts, apjomīgs un blīvs. Tur parasti uzglabā ikrus.

Gaļa, izskats, garša

Ja siļķes mīkstumu viegli piespiež ar pirkstu, gaļa kļūst nedaudz elastīga. Pēc tam, kad noņemsiet pirkstu, zivs ķermenim vajadzētu atgūt iepriekšējo formu. Vismaz tā izturas svaigas siļķes. Ja pēc pirksta nospiešanas vēl joprojām ir izveidojies iespiedums, ar siļķi kaut kas nav kārtībā.

Aplūkojiet uzmanīgi zivs zvīņveida ādu. Svaigas siļķes ādai piemīt specifisks spīdums, ko viegli atpazīs ikviena cienīga saimniece. Turklāt labas zivs zvīņas visur būs vienādā krāsā. Nav pelēcīgu plankumu, nav zonu ar duļķainu ādu, visam jābūt viendabīgam.

Komentējot to, kā pareizi izvēlēties siļķi, zinoši cilvēki vienmēr pievērš īpašu uzmanību tam, vai uz tās nav gļotu. Turklāt no labas siļķes ir jūtams specifisks, bet patīkams jūras un zivju aromāts.

Ja siļķe izstaro atklāti nepatīkamu aromātu, nolieciet to malā.

Pēdējais skats

Visbeidzot, pievērsiet īpašu uzmanību siļķes acīm. Tām jābūt caurspīdīgām un skaidrām, bez sekrēciju pēdām. Duļķainas zivs acis norāda, ka tā ir acīmredzami jau ilgi stāvējusi. Tas var liecināt arī par nepareizu siļķu uzglabāšanu. Šādas zivis noteikti nav vērts iegādāties!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment