Kāpēc pieredzējušas saimnieces mērcē riekstus vismaz 6 stundas

Es jau sen zinu, kāpēc mērcēt riekstus, un es regulāri izmantoju šo triku. Sēklas un rieksti ir mana uztura neatņemama sastāvdaļa. Tāpēc katru vakaru mērcu rītdienai nepieciešamo riekstu skaitu un apleju tos ar filtrētu ūdeni. Kāpēc tas ir nepieciešams, mēs sapratīsim šodienas rakstā.

Kāpēc jāmērcē rieksti

Rieksti, sēklas, pākšaugi un veseli graudi satur fitīnskābi. Šī īpašā viela darbojas kā augu aizsardzības mehānisms. Tas ne tikai nedod nekādu labumu, bet arī atņem visus mikroelementus, kas ir produktos.

Fitīnskābe saistās ar dzelzi, magniju, cinku, kalciju un citiem elementiem. Šī iemesla dēļ, fitīnskābei nokļūstot cilvēka ķermenī, pārējie elementi vienkārši neuzsūcas pareizi. Jāsaprot, ka mēs neuzņemam 100% no tā, ko potenciāli varam iegūt ar pārtiku. Vai ir vērts vēl vairāk atņemt sev visus labumus, kas ir riekstos?

Cilvēka ķermenis spēj cīnīties ar fitīnskābi. Tomēr mēs varam uzņemt tikai nelielas šīs vielas devas (apmēram 100–300 mg). Salīdzinājumam, sauja mandeļu satur aptuveni 1300 mg zināmās antiuzturvielas. Acīmredzot mēs vienkārši nespējam pretoties šai vielai paši.

Turklāt rieksti satur inhibitorus, kas deaktivizē gremošanas enzīmus. Šī iemesla dēļ pārtiku ir daudz grūtāk sagremot. Tā rezultātā ļoti bieži cilvēki pēc noteikta riekstu daudzuma apēšanas sajūt smagumu vēderā.

No šīm problēmām var izvairīties, vienkārši mērcējot riekstus pirms ēšanas. Šī procesa laikā riekstos izdalās fitāze. Tas ir īpašs ferments, kas samazina fitīnskābes saturu.

Kā mērcēt riekstus

Mūsu senči prata apstrādāt riekstus. Senatnē riekstus vispirms mērcēja, pēc tam žāvēja saulē un tikai tad ēda samaltus. Pēc tam to darīja sālsūdenī. Bet lielākā daļa mūsdienu pētnieku piekrīt, ka parasti nav nepieciešams pievienot ūdenim sāli.

Ja tomēr vēlies ievērot tradīciju, mērcēšanai izmanto jūras vai Himalaju sāli. Koncentrējieties uz šādām proporcijām: uz 100 g riekstu vajadzēs 200 ml ūdens un 1 tējkaroti sāls. Riekstus vislabāk mērcēt stikla, nevis plastmasas traukā. Ūdenim jābūt karstam.

Mērcēšanas laiks ir atkarīgs no riekstu veida. Piemēram, valrieksti, pekanrieksti un lazdu rieksti jātur ūdenī vismaz 8 stundas. Bet Indijas riekstiem pietiks ar 6 stundām. Starp citu, šo riekstu ļoti bieži izmanto kulinārijā, lai pagatavotu desertus vai mērces. Lai iegūtu vēlamo konsistenci, Indijas rieksti ir jāizmērcē. Tad tie kļūst mīksti un labi padodas gatavošanas procesā.

Turklāt rieksti mērcēšanas procesā iegūst intensīvāku garšu. Tiek uzskatīts, ka neizmērcēts rieksts, neatkarīgi no tā, vai tas ir neapstrādāts vai grauzdēts, atrodas neaktīvā stāvoklī. Un tikai pēc mērcēšanas tas pamostas.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment