Etiķis – universāls un neaizvietojams produkts, kas atrodams gandrīz katras saimnieces virtuvē. Iespējams, arī tu esi pamanījusi, ka pēdējā laikā daudzas saimnieces pievieno etiķi mīklai? To pievieno teju jebkurai mīklai – rauga, bezrauga, pelmeņu, saldajai, čeburekiem, piparkūkām, kārtainajai un citām.
Pievienot vai nepievienot – tas ir diskutabls jautājums. Ir gan atbalstītāji, gan noliedzēji. Vieni apgalvo, ka etiķis uzlabo lipekļa kvalitāti un arī uzlabo gatavo izstrādājumu garšu, padarot to, tā sakot… iespējams, sabalansētāku. Cepumi un maizītes iegūst glītu zeltainu toni un apetīti rosinošu izskatu. Citi savukārt uzskata, ka tas ir lieks un bezjēdzīgs papildinājums, neievēro nekādas izmaiņas un atsakās to izmantot.
Tad kas īsti notiek? Vai ir jēga pievienot etiķi mīklai, vai tomēr nē? Šodien mēģināsim rast atbildi uz šo jautājumu.
Ko dod etiķa pievienošana mīklai?
Lai gan daudzi netic etiķa pozitīvajai ietekmei uz mīklu, tomēr ir pierādīts, ka cepumi un maizītes kļūst pūkaināki un gaisīgāki, labāk notur formu un ir elastīgāki darbā. Pateicoties etiķa pievienošanai, uzlabojas lipekļa kvalitāte, un mīkla kļūst daudz elastīgāka.
Kādu etiķi pievienot mīklai?
Ieteicams izmantot galda etiķi ar 9% vai 6% stiprumu, vai baltvīna etiķi. Saldai cepšanai labāk piemērots ir ābolu etiķis ar 6%, tas ir piemērotāks. Savukārt šerija un balzamikā etiķus neiesaka lietot, jo var sabojāt cepumu un izniekot produktus.
Kādā mīklā etiķi vēlams pievienot?
Gandrīz jebkurā mīklā, vēlams pēc receptes, lai gan… Jums ir tiesības eksperimentēt, lai praksē salīdzinātu, kura cepšana ir labāka – ar etiķa pievienošanu vai bez tā. Un, visticamāk, ja jums izdosies gaisīgs un pūkains pīrāgs, jūs dodat priekšroku cepumiem ar etiķi un gatavosiet tā regulāri. Vai arī otrādi.
Pievienot etiķi mīklai vai nē – tas ir katras saimnieces ziņā, neviens nevar likt jums to darīt, tāpēc izvēle paliek pie jums. Katrs paliek pie sava viedokļa. Piekrītat?
Etiķis mīklā: Pūkainības, maiguma un svaiguma noslēpums!
Etiķis mīklā nav tikai piedeva, tas ir vesels katalizators, kas uzlabo jūsu cepumu tekstūru un pat garšu. Tā burvība slēpjas vairākos svarīgos ķīmiskos un fiziskos procesos.
Sodas aktivators – galvenais pūkainības noslēpums!
Ķīmija darbībā: ja mīklā izmantojat cepamā sodu kā pacelšanas līdzekli (bez kefīra vai cita skāba produkta), tad etiķis ir tās labākais draugs. Sods (nātrija bikarbonāts) pats par sevi nemazina mīklu. Tam vajadzīga skābe reakcijai. Saskaroties ar etiķi (etiķskābi), soda izdala ogļskābo gāzi, kas rada daudz sīku burbuļu mīklā. Tie padara cepumus neticami pūkainus, porainus un vieglus.
Kāpēc neslēgt sodu ēdamkarotē? Daudzi pēc vecas tradīcijas izšķīdina sodu etiķī atsevišķā karotē. Taču pieredzējušas saimnieces zina – tas nav visefektīvākais veids. Lielākā daļa vērtīgās ogļskābās gāzes izgaist gaisā, nevis paliek mīklā. Vispareizāk ir samaisīt sodu ar miltiem (sausajām sastāvdaļām), bet etiķi pievienot šķidrajām sastāvdaļām vai tieši mīklā beigās, lai reakcija notiktu mīklā, un visa gāze tiktu “notverta” glutēnā.
Glutēna uzlabošana – maigumam un elastīgumam!
Ietekme uz miltiem: Etiķis kā skābe ietekmē miltu glutēnu. Tas padara to elastīgāku un pakļāvīgāku. Tas ir īpaši svarīgi rauga mīklai vai mīklai, kuru jāmaisa. Pateicoties etiķim, mīkla kļūst mīkstāka, labāk stiepjas un vieglāk veidojas, bet gatavā maize vai kūka ir maigāka un mazāk “gumijaina”.
Lasi vēl: Gurķus ziemai konservēju tikai šādi- nepaliek pāri pat marināde: visi, kas pagaršo, prasa recepti
Pret glutēna pārlieku attīstību: Skābe palīdz novērst pārmērīgu glutēna veidošanos, kas var padarīt mīklu cietu un blīvu.
Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk….
Tevi noteikti interesēs
- Kā pagatavot pufīgu omletu bez miltiem un krāsns: 4 padomi un 1 īpaša sastāvdaļa, kas visu mainaby Rinalds Bergmanis
- Aromātisks ābolu ievārījums 10 minūtēs: vienkāršs un gards, bet ziemā lieliski piemērots saldajiem pīrāgiemby Rinalds Bergmanis
- Borščs ziemai 15 minūtēs: jau esmu aizvākojusi 100 burkas un vēl tikpat plānojuby Rinalds Bergmanis