Sodas pēcgaršas neitralizēšana – tīram garšas baudījumam!
Dažkārt, ja soda nav pilnībā reaģējusi, cepumos var palikt nepatīkama “ziepju” vai sodas pēcgarša. Etiķis pilnībā neitralizē šo pēcgaršu, padarot gatavā produkta garšu tīru un patīkamu.
Glabāšanas termiņa pagarināšana – svaigumam!
Etiķis ir dabisks konservants. Neliela etiķa pievienošana mīklai palīdz pagarināt cepumu svaigumu, novērš ātru sacietēšanu un pelējuma rašanos.
Krāsas pastiprināšana – gardai garoziņai!
Dažos gadījumos etiķis veicina cepumu apbrūnināšanos, radot skaistu un apetelīgu garoziņu.
Kādās mīklas veidos pievieno etiķi?
Mīkla ar sodu (bez skābpiena produktiem): Visizplatītākais gadījums – ja receptē tiek izmantota tikai soda un nav skāba sastāvdaļa (kefīrs, krējums, jogurts, citronu sula).
Rauga mīkla: Neliels etiķa daudzums var palīdzēt mīklai labāk uzrūgt un kļūt elastīgākai, īpaši, ja milti ir “vāji”.
Smilšu vai kārtainā mīkla: Etiķis padara to kraukšķīgāku un maigāku.
Mīkla čeburekiem, hinkāļiem, pelmeņiem: Lai mīkla būtu elastīgāka un nesaplīstu, izrullējot.
Kā pareizi pievienot etiķi?
Parasti pietiek ar 1 tējkaroti 9% galda etiķa uz 500 g miltu.
Atkarībā no receptes, etiķi var:
Pievienot šķidrajām sastāvdaļām (ūdens, piens).
Ielej tieši mīklā pēc tam, kad visas sausās sastāvdaļas sajauktas, un ātri samaisīt.
Ja sodu dzēšat, sajauciet sodu ar miltiem, bet etiķi ielejiet šķidrajās sastāvdaļās vai atsevišķi mīklā.
Jūsu ideālās cepšanas noslēpums!
Lūk, atklāts pieredzējušu saimnieču noslēpums – parasts etiķis, kas mīklā rada īstus brīnumus! Tagad, kad zināt visas tā lietošanas nianses, varat pagatavot cepumus, kas būs ne tikai gardi, bet patiešām pūkaini, maigi, bez mazākās sodas pēcgaršas un saglabās svaigumu ilgāk.
Lasi vēl: Vienkārša aveņu ievārījuma recepte ziemai – saglabājas visi vitamīni, aromāts un svaigums
Nebaidieties eksperimentēt un izmantot šīs zināšanas savā virtuvē. Lai katra jūsu bulciņa, pīrāgs vai pankūka kļūst par kulinārijas pilnības iemiesojumu!
Tevi noteikti interesēs
- Nekad vairs neuzķeros uz veikala viltota piena: kā mājas apstākļos atšķirt dabīgu produktu no pakaļdarinājumaby Sandra Vīgante
- “Būs ļoti, ļoti bēdīgi…”: meteorologs Toms Bricis paziņo par šīs nedēļas laika prognoziby Laura Andersone
- Tomāti nogatavosies dažu dienu laikā: agronoms iesaka “recepti”, kas palīdzēs ātrāk novākt jau gatavus tomātusby Laura Andersone