Kāpēc pieredzējuši ceļotāji pārgājienā ņem līdzi parastu adatu. Tas var izglābt tev dzīvību, dodoties ogot vai sēņot!

Ikviens pieredzējis ceļotājs piekritīs, ka līdzās visām citām lietām, piemēram, nazim un sērkociņiem, tūrista rīcībā ir jābūt arī adatai. Ir viegli uzminēt, ka šūšanas adata ir ārkārtīgi noderīga ikdienā. Tomēr ne visi zina, ka viņa var palīdzēt grūtā brīdī savvaļā. Dažās situācijās neliela adata var izglābt ceļotāja dzīvību.

Ar adatu var šūt, caurdurt, pievilkt, kaut ko attaisīt vaļā, izbīdīt un darīt daudz ko citu. Prasmīgās rokās vienkārša šūšanas adata pārvēršas par ārkārtīgi noderīgu lietu. Tajā pašā laikā ne visi zina vai atceras, ka nepieciešamības gadījumā no parastas adatas var izgatavot improvizētu kompasu, lai noteiktu kardinālos punktus! Par laimi, adatu ir viegli nēsāt līdzi. Pieredzējuši ceļotāji to ievieto makā līdz ar dažādiem noderīgiem priekšmetiem. Kāds cits vienkārši iesprauž adatu galvassegas vai virsdrēbju atlokā.

Lai izgatavotu kompasu, vispirms ir jāmagnetizē adata. Labākais veids, kā to izdarīt, ir berzēt to pret magnētu, bet, tā kā meža vidū tādas “bagātības”, visticamāk, nebūs, nāksies ķerties pie citām metodēm. Tātad, jūs varat magnetizēt adatu, berzējot pret vilnas vai zīda lietām, kā arī berzējot pret matiem. Šāda magnetizācija būs vāja, un kompass nebūs pilnīgi precīzs. Tomēr svarīgi ir tas, ka adata vismaz rādīs aptuvenu ziemeļu-dienvidu virzienu!

Lasi arī: Vecas zāļu tantes mēslojuma recepte, no kuras augi aug kā noburti pat karstā un sausā vasarā

Kad adata ir magnetizēta, mums jāatrod koka lapa, koka mizas gabals vai papīrs. Jums būs nepieciešams arī ūdens trauks (tas var būt kaut vai neliels vāciņš, kurā ieliets ūdens). Nekādā gadījumā uz ūdens nedrīkst būt viļņi, piemēram, no vēja. Tāpat ūdens traukā nedrīkst būt feromagnēts (magnetizējama viela). Kad viss gatavs, uzliekam uz ūdens virsmas savu lapu, mizu vai papīru, pēc kā uzliekam virsū magnetizētu adatu. Gaidām, kamēr ūdens norimst, pēc tam skatāmies, kur adata pagriezīsies. Magnetizētā daļa vienmēr pagriezīsies uz ziemeļiem.

 

 

 

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment