Kāpēc pievienot šķipsniņu sodas, cepot sīpolus: vai tas tiešām ir tā vērts

Jūs sagriezāt sīpolu, uzkarsējāt eļļu pannā un jau gatavojaties cepšanai. Bet ko, ja es pateiktu, ka viens maz pazīstams triks spēj apgriezt visu cepšanas procesu ar kājām gaisā?

Runa ir par visparastāko pārtikas sodu — to pašu, kas stāv jūsu plauktā cepšanai.

Pievienot šķipsniņu sodas, cepot sīpolus, nav tautas ticējums, bet gan īsts profesionālo pavāru padoms. Un šai darbībai ir stingrs zinātnisks pamatojums.

Kas notiek pannā?

Viss slēpjas ķīmijā. Sīpols satur gan cukurus, gan aminoskābes. Karsējot tie nonāk reakcijā, kas labi pazīstama ikvienam gardēdim — tā ir Meijera reakcija. Tieši tā ir atbildīga par zeltaino garoziņu steikam, svaigi ceptas maizes aromātu un, protams, par sīpolu karameli.

Taču ir viena problēma: sīpola šūnu sieniņas ir pārāk izturīgas. Lai cukuri atbrīvotos un sāktu karameli­zēties, nepieciešams laiks. Daudz laika. Parasti tas prasa 30–40 minūtes nepārtrauktas maisīšanas.

Un te talkā nāk mūsu varone — pārtikas soda (nātrija hidrogēnkarbonāts). Tā ir sārms. Sārmainā vide darbojas uz sīpola šūnu sieniņām kā «lauzējs». Tā burtiski padara tās vaļīgākas, paātrinot cukuru izdalīšanos un daudzkārt paātrinot Maijara reakciju.

Ko jūs iegūstat praksē:

Ātrums: sīpoli sasniedz ideālu zeltaini brūnu karameli nevis 40, bet 10–15 minūtēs.

Krāsa: tā kļūst daudz piesātinātāka, vienmērīgāka un dziļāka.

Garša: tā atveras pilnīgāk, pazūd liekais asums un rūgtums, paliek saldas karameļu notis.

Tekstūra: sīpoli kļūst maigi, mutē kūstoši, bez nepatīkami cietiem šķiedru pavedieniem.

Kā to pareizi darīt? Svarīgi nepārspīlēt!

Galvenā likumsakarība šeit ir – mazāk nozīmē labāk. Soda ir spēcīgs instruments, un tās pārākums visu sabojās.

Sagrieziet sīpolu kā parasti — pusgredzenos vai kubiņos.

Uzkarsējiet eļļu pannā.

Pievienojiet sīpolu un sāciet cepšanu.

Pēc 2–3 minūtēm, kad sīpoli nedaudz sasils un kļūs maigāki, pievienojiet šķipsniņu sodas (naža galiņā, burtiski 1/4 tējkarotes uz lielu sīpolu).

Lasi vēl: Mīļākā Visuma enerģija: 4 pateicības dienā, vienkāršie Vangas padomi

Rūpīgi samaisiet, lai soda vienmērīgi sadalītos.

Turpiniet cepšanu kā parasti. Jūs gandrīz uzreiz pamanīsiet, kā sīpoli sāk aktīvi tumšot.

Svarīgi brīdinājumi:

Nesajauciet sodu pašā sākumā. Tā var pielipt pie sausiem sīpoliem un dot rūgtu garšu.

Nekādā gadījumā nelietojiet lielas devas. Pārāk daudz sodas dos ziepīgu garšu un nepatīkamu pēcgaršu, ko vairs nevar labot.

Soda nav nepieciešama, ja vēlaties iegūt kraukšķīgus sīpolus salātiem vai viegli apceptus. Šī metode ir paredzēta tikai ātrai un dziļai karamelizācijai.

Secinājums: vai tas ir tā vērts?

Noteikti jā. Šī metode ir kā slepenā sastāvdaļa, kas pārvērš labu ēdienu par izcilu. Kartupeļi ar sīpoliem, mērce makaroniem, sīpolu zupa, cepts ēdiens — visur, kur vajadzīgs maigs, salds, karamelizēts sīpols, šis triks būs tieši laikā.

Lasi vēl: Ko nedrīkst darīt 23. septembrī: piekariniet to virs durvīm- noslēpums, ko zināja tikai vecmāmiņas

Pamēģiniet nākamreiz. Šī burvīgā šķipsniņa sodas atklās jums jaunu kulinārijas meistarības līmeni un ietaupīs vērtīgas minūtes pie plīts.