Dažkārt uz istabas augu podu augsnes virsmas var veidoties balts aplikums, kas īpaši izceļas aukstākajos gada mēnešos.
Šādas nogulsnes var rasties vairāku iemeslu dēļ:
Minerālvielu nogulsnes: Viens no biežākajiem cēloņiem ir minerālvielu nogulsnes no cietā ūdens. Ja laistīšanai tiek izmantots ciets ūdens (ūdens ar augstu kalcija un magnija saturu), minerālvielas var uzkrāties augsnes virsmā un veidot baltu aplikumu.
Pārmērīga mēslošana: Ja augs regulāri tiek pārbarots ar mēslojumu, tajā var uzkrāties sāļi un minerālvielas, kas izžūstot paliek uz augsnes virsmas un veido baltu kārtiņu.
Lasi arī: Astrologs Andris Račs ieskatās zvaigžņu kartē un pēta šī brīža Latvijas drošību
Pelējums vai sēnes: Augsts mitrums, slikta ventilācija un nepietiekama drenāža var veicināt pelējuma vai sēņu veidošanos uz augsnes virsmas. Šāda veida aplikums var būt arī dzeltenīgs vai pelēcīgs, bet reizēm tas izskatās balts.
Nepietiekama drenāža: Ja puķu podam nav labas drenāžas (nav caurumu apakšā vai augsne ir pārāk blīva), ūdens var uzkrāties un veicināt aplikuma veidošanos.
Stāvošs gaiss un mitrums: Telpās ar augstu mitruma līmeni un sliktu ventilāciju augsnē var veidoties aplikums.
Tagad noskaidrosim, kā ar to cīnīties.
Ja tiek konstatēts aplikums, ieteicams noņemt skarto augsnes slāni un rūpīgi uzirdināt pārējo augsni, bet pēc tam ar mitru sūkli noslaucīt poda iekšējās malas.
Turpmāk ir svarīgi pārskatīt augu kopšanas veidus un principus:
Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk
Tevi noteikti interesēs
- Tas ir jau “ielikts šūpulī”: ko par jūsu personību un likteni atklāj jūsu nagu forma
- Rīgas lielveikala pārdevēja ”pačukstēja” kurus produktus labāk pirkt pēc Jaunā gada nevis decembra vidū
- Braucām vilcienā ar divām kundzītēm gados – jāsaka, ka šis brauciens bija kā paaudžu sacensības
- Kāpēc turīgi ārzemnieki klīst pa Latvijas kapsētām, nevis muzejiem – kāds tam iemesls
- Vīrs mani aizsūtīja uz laukiem rakt kartupeļus, lai “pilsētnieci iemācītu strādāt” – pastāstīšu ko es izdarīju un kā vēl iemanījos nopelnīt
- Vīrs vienmēr prasa papildporciju – kad mājās ir kāposti un nedaudz maltās gaļas, uzreiz gatavoju šo gardumu










