Kāpēc rudenī noteikti ir nepieciešams dezinficēt augsni un kā to izdarīt pareizi

Ne visi dārzkopji zina, ka auglīgās augsnes dezinfekcija rudenī ir nepieciešama darbība, kas jāveic katru gadu.

Augsnes dezinfekcija ir nepieciešams solis, lai nodrošinātu veselīgu augu augšanu un augstu ražu. Laika gaitā augsnē uzkrājas kaitīgās baktērijas, sēnīšu sporas un kaitēkļi, kas var nodarīt kaitējumu jūsu zemes gabalam.

Veicot dezinfekciju, jūs radīsiet drošu vidi augiem, paaugstināsiet to izturību un uzlabosiet augsnes kvalitāti. Bez šīs darbības apgrūtinās kaitēkļu apkarošana un biežāk rodas problēmas ar augu slimībām.

Augsnē var uzkrāties vairāku veidu kaitēkļi: patogēni, kukaiņu kāpuri, nematodes un citi. Dezinfekcija var novērst lielāko daļu no šiem draudiem, samazinot slimību izplatīšanās risku jūsu īpašumā.

Kā pareizi sagatavot augsni dezinfekcijai

Pirmais solis ir rūpīgi notīrīt visus augu atliekas. Vecu augu lapas, stublāji un saknes var būt kaitīgo mikroorganismu un kaitēkļu avots, tāpēc tie savlaicīgi jānovāc.

Pēc tam augsne ir rūpīgi jāuzrok 15-20 cm dziļumā, kas ne tikai to uzirdinās, bet arī iznesīs virspusē dziļāk slēpušos kaitēkļus. Īpaši svarīgi to darīt rudenī, kad aukstais gaiss palīdz iznīcināt virspusē nokļuvušos kaitēkļus.

Pirms ķīmisko preparātu vai bioloģisko metožu izmantošanas ir svarīgi pārbaudīt augsnes skābumu. To var izdarīt ar speciāliem testeriem vai vērsties laboratorijā, lai veiktu analīzes. Augsnes skābums var ietekmēt dezinfekcijas efektivitāti, jo daži kaitēkļi labāk izdzīvo skābā vai sārmainā vidē.

Kā izvēlēties bioloģiskās dezinfekcijas metodes

Viena no izplatītākajām metodēm ir siderātu – augu, kas ne tikai palīdz iznīcināt patogēnus, bet arī bagātina augsni ar organiskajām vielām – stādīšana.

Siderāti ir pākšaugi, piemēram, lupīna, zirņi un vīķi, kā arī sinepes un graudaugi. Kad siderāti ir nobrieduši un ieguvuši pietiekamu masu, tie jānopļauj un jāierok augsnē. Tas palīdz iznīcināt kaitīgos mikroorganismus un palielina auglību, jo augu sadalīšanās rezultātā veidojas organiskais komposts.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 59%

0%

No ķīmiskām metodēm hlora kaļķis ir īpaši efektīvs pret bakteriālām kaitēm un sēnīšu sporām. To lieto rudenī pēc ražas novākšanas vai agrā pavasarī.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment