Nu, es necienu saldētas dilles. Un tas nemaz negaršo un nesmaržo pēc svaigiem garšaugiem, tā teica mana vecmāmiņa, kad ieradās pie mums ciemos. “Jo vairāk jūs krāmēsiet visu saldētava, viss kļūs piesātināta ar smaržu.” Labprāt pirkšu veikalā ziemā. Tā ir taisnība, ka, aizejot pensijā, jūs bieži nevarat nopirkt pietiekami daudz…
Es biju ļoti pārsteigta:
“Un es esmu saldējusi dilles daudzus gadus.” Tas saglabā savu garšu un aromāts ir diezgan patīkams. Varbūt kaut kas nav kārtībā ar saldētavu?
– Es nedomāju, ka es sūdzos…
Vecmāmiņas ledusskapis ir patiešām moderns. Bet kāpēc viņa nesagatavo zaļumus ziemai? Es nolēmu viņu pārliecināt:
– Nu, atļaujiet man tev līdzi iedot saldētas dilles. Jūs nāksiet mājās, pagatavosiet vakariņas un izmēģināsiet. Un tad var pateikt, patika vai nē.
– Kāpēc pārbaudīt? “Es jau to izmēģināju,” vecmāmiņa pasmīnēja.
Bet es uzstāju un atnesu maisu ar saldētām dillēm, kā solīts.
Pēc nedēļas vecmāmiņa atkal ieradās pie mums pa ceļam no vasarnīcas. Un viņa bija pirmā, kas runāja par dillēm.
– Paskaties, es no vasarnīcas atvedu svaigas dilles, lai aizstātu tavu saldēto. Sadalīsim to. Es sasaldēšu savu pusi un ziemā pievienošu zupām. Vienkārši dalieties savā noslēpumā, kā to pareizi sagatavot saldēšanai? Lai kā es censtos, tas nedarbojas.
Pateicos vecmāmiņai par dillēm un, protams, pastāstīju par pareizas saldēšanas noslēpumiem. Šodien es tajos dalīšos ar jums.
Pirmais padoms. Nemazgājiet zaļumus pirms sasaldēšanas
Dilles, tāpat kā citi zaļumi, lieliski uzsūc mitrumu – gluži kā sūklis.
Ja sasaldēsim slapjus diļļu zariņus, tie pārklāsies ar sarmu, apledos, zaudēs garšu un smaržu.
Dažām mājsaimniecēm šī metode šķiet nepareiza. Bet nav jāuztraucas.
Kā mēs mazgājam zaļumus? Vienkārši noskalojiet ar ūdeni. Ja uz diļļu zariem bija kādas kaitīgas vielas, ūdens tos tik viegli neizņems.
Un, ja jūs iemērcēsiet zaļumus ūdenī iz kādu laiku, tie uzsūks vēl vairāk mitruma un jūs noteikti nevarēsiet tos sasaldēt.
Nomazgātās dilles, protams, var nosusināt. Taču kaltēšanas procesā zaļumi var arī zaudēt savu svaigo aromātu un košo garšu.
Un tas notiks pat pirms sasalšanas. Un saldētavā tas kļūs pilnīgi bezgaršīgs.
Lasi vēl: “Deguna naudas masāža” jeb kā koriģēt savu finanšu biolauku un kļūt par magnētu naudai
Bet ko darīt, ja dilles ir pārāk netīras? Saldēšanai šādus zaļumus labāk nelietot. Tāpēc es griežu dilles ražas novākšanai saulainās, lietainās dienās.
Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu….