Kāpēc šovasar Latvijā ir tik nenormāli daudz odu? Laika ziņu un dabas eksperts Toms Bricis beidzot nācis klajā ar atbildi

Foto – Pixabay

Pēdējās dienās soctīklos daudzi cilvēki runā par to, ka tik daudz odu, cik šogad to ir Latvijā, neesot bijis gandrīz nekad. Nav iespējams vakaros pasēdēt ārā un dienas laikā pat doties uz pastaigām, jo kož tie trakoti un glābiņa īsti nav. To, kāpēc Latvijā šogad ir tik neglābjami daudz odu, beidzot izskaidrojis meteorologs Toms Bricis.

Šorīt laika ziņu eksperts viesojās raidījumā “Rīta Panorāma”, kur viņš atklāja ne tikai to, kad Latvijā atkal iestāsies pamatīgs karstums, bet arī izskaidroja, kāpēc tad Latvijā ir saradušies tik daudz odi, un cik ilgi mums ar tiem vēl būs “jācīnās”.

Bricis stāsta, ka kukaiņu pētnieks sociālajā vietnē “X” esot uzrakstījis galveno iemeslu, kas ir tas, kāpēc šogad Latvijā ir tik daudz odu un tas, izrādās, ir dēļ lielajām lietavām, kas bija jūlijā. Eksperts skaidro, ka slapjie meži un citas vietas, kas citkārt augustā ir sausas, ir bijusi ideāla “bērnistaba”, kur izšķiļas odu oliņas un kāpuri aug.

Foto – ekrānuzņēmums

Tomēr Bricis salīdzinājis rādītājus ar pagājušā gada vasaru, kad lietavas arī bija daudz, tomēr, kā zināms, odu nemaz tik daudz nebija. Kā izrādās, odiem vajadzīgs ne tikai mitrums, bet arī siltums. Un siltais laiks saglabāsies. Tāpēc Toms brīdina – ar odiem nāksies sadzīvot līdz pat septembrim, kad sāks strauji kļūt krietni, krietni vēsāks.

Lasi vēl: 30 grādu karstums vēl tikai būs! Meteorologs Toms Bricis nosauc dienu, kad Latvijā jau šonedēļ sāksies tveice

Tomēr ne visur Latvijā odu esot tik daudz, ir dažas vietas, kur tie nav trakāk kā citus gadus.

Kurzemē odu esot mazāk, ja esot doma braukt kaut kur brīvdienās, tad var raudzīties uz Kolkas vai Ventspils pusi, jo tur odu ir maz. Tomēr tur atkal ir citas “problēmas” – šogad piekrastē ir daudz medūzu!

Bricis gan skaidro, ka medūzu esamība Baltijas jūras piekrastē neesot nekas neparasts, viņam gan cilvēki esot sūtījuši fotogrāfijas un video gan no Carnikavas, gan Engures puses, kur tās ir piefiksētas. Tiesa, viņš atzīst, ka pēdējo gadu laikā to skaits ir palielinājies.

Foto – Pixabay

Tomēr meteorologs mierina, ka tās medūzas, kas dzīvo Baltijas jūrā, cilvēkiem lielākoties nav bīstamas. Un, lai arī daži apgalvo, ka no tām varot gūt apdegumus, to nevarot salīdzināt ar dienvidu zemju jūru iemītniecēm, drīzāk tā esot izteikta reakcija tiem cilvēkiem, kam ir nosliece uz kādu izteiktāku reakciju uz ādas.

Bricis saka, ka nekas cits tāds nepatīkams no Baltijas jūras medūzām, izņemot nesmukos skatus, kad tās izskalotas pludmalē un sāk trūdēt, nav.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment