Kāpēc spageti līp kopā un ko darīt lietas labā – viens triks atrisinās problēmu

Daudzi cilvēki, kas gatavo ēdienu sev vai saviem mīļajiem, vismaz reizi ir domājuši par to, kā novērst spageti salipšanu vāroties. Tas padara tos mazāk pievilcīgus un grūtāk izņemamus un pasniedzamus.

Mēs uzzinājām, kas to ietekmē un kā vārīt spageti katliņā.  Jauns Lundas Universitātes pētījums liecina, ka glutēnam ir izšķiroša loma spageti integritātes saglabāšanā gatavošanas laikā.

Lundas Universitāte (Zviedrija) veica pētījumu un secināja, ka vaininieks ir glutēns. Būtiska loma ir arī ūdenim pievienotā sāls daudzumam.

Zinātnieki izmantoja progresīvas analītiskās metodes, lai pētītu veikalā nopērkamo spageti iekšējo struktūru. Viņi iegādājās gan parastās, gan bezglutēna šķirnes. Izrādās, ka glutēns ir būtisks makaronu struktūras saglabāšanai gatavošanas laikā.

Pēc universitātes ķīmijas vecākās lektores Andrea Skoti teiktā, parastajos spageti glutēns darbojas kā aizsargsiets, kas saglabā cieti. Tomēr bezglutēna produkti satur mākslīgu matricu, kas pareizi darbojas tikai tad, ja ir ievēroti visi gatavošanas nosacījumi. Pretējā gadījumā šī matrica pasliktināsies.

VIDEO:

Izmantojot rentgenstarus un maza leņķa neitronu izkliedi, zinātnieki spēja pētīt pārtikas produktus mikroskopiskā līmenī. Viņi salīdzināja savus rezultātus ar “testa subjektu” tekstūru, glikēmisko indeksu un derīguma termiņu. Pētnieki arī noteica, kā sāls daudzums ietekmē gala rezultātu.

Piemēram, ja tiek pievienots pārāk daudz sāls vai gatavošanas process ir pārāk ilgs, tikai makaroni ar pareizo glutēna daudzumu izturēs šos apstākļus. Šie divi faktori ietekmē produkta mikrostruktūru.

Tāpēc svarīgs ir ne tikai spageti vārīšanas ilgums, bet arī sāls daudzums, ko pievienojat ūdenim. Patiesībā, runājot par gatavošanas laiku, vislabāk ir ievērot informāciju uz iepakojuma. Ražotājs ir tas, kurš vislabāk izprot sava produkta sastāvdaļas un gatavošanas instrukcijas.

Parasti spageti vārās 7 līdz 12 minūtes. Tāpēc neturiet makaronus karstā ūdenī 20 minūtes vai ilgāk. Katriem 100 gramiem spageti nepieciešams apmēram viens litrs ūdens, tāpēc vislabāk vispirms noteikt produkta daudzumu un pēc tam izvēlēties katlu, kurā var ietilpt nepieciešamais ūdens daudzums.

Attiecībā uz sāli pietiek ar 10 gramiem. Nokāš vārītos spageti, bet neskalo. Ja vēlaties, gatavajam ēdienam var pievienot nedaudz augu eļļas vai sviesta.