Tomāti ir šobrīd viena no aktuālākajām tēmām itin visiem, kas audzē šos garšīgos dārzeņus. Tomēr laika apstākļi ir traki – ir ļoti liels mitrums, un pašos augļos jau var rasties puve.
Diemžēl dažkārt tā gadās – tomāti sāk pūt jau krūmos, kamēr vēl nav nogatavojušies un ir zaļi. Ko par to saka pieredzējuši dārznieki un agronomi? Kāpēc tas notiek un kā to novērst?
Dažreiz, kad augļi sāk nogatavoties un piepildīties, tie var pēkšņi sākt pūt. Pat saulainais dienās un regulāri laistot. Ja redzat šādu parādību, jārīkojas nekavējoties, lai nezaudētu ražu.
Galvenais, bet ne vienīgais iemesls šādai puvei ir kalcija trūkums. Vēl viens iespējamais iemesls ir nevienmērīga laistīšana, kad krūmi saņem vai nu pārāk daudz, vai pārāk maz ūdens. Bet jāņem vērā, ka ir vēls kāds iemesls, kāpēc tā var notikt – piemēram tad, kad augsnē ir pārāk augsts sāls saturs.
Sāls uzkrājas sliktas drenāžas dēļ, un tad, kad augsne ir “smaga”. Dažreiz sāls ir pārāk daudz arī tad, kad tiek lietoti mēslošanas līdzekļi, jo arī tie satur sāli.
Lasi vēl: No +11 līdz +17 grādiem: meteorologs Toms Bricis atklāj, vai šonedēļ iestāsies krietni vēsāks laiks
Lai novērstu puvi, regulāri laistiet augus, neļaujot augsnei izžūt vai pārāk mitrināties. Ja redzat kalcija deficīta pazīmes, varat pievienot mēslošanas līdzekļus. Deficītu var aizpildīt ar kalcija nitrātu, kaulu vai dolomīta miltiem, kalcija helātu utt.
Kā papildu profilakses pasākumu var nogriezt liekās lapas, lai palielinātu ventilāciju starp krūmiem. Palīdzēs arī mulčēšana – ar to mitruma svārstības būs mazākas un nebūs jāprāto, cik daudz ir izžuvusi zeme.
Reizi dažās nedēļās augus labāk apstrādāt ar līdzekļiem pret fitoftoru. Piemēram, ar sodas šķīdumu.