Kāpēc un kā barot tomātus un gurķus ar maizi

Izrādās, ka maizes atliekas var izmantot ne tikai virtuvē, ar tām mēslo gurķus, tomātus un citas kultūras. Mēs jums pastāstīsim, kā un kāpēc ar maizi barot tomātus un gurķus.

Maize ir augu mēslojums galvenokārt tāpēc, ka, to cepot, tiek izmantots raugs – labi zināms tautas līdzeklis dārzeņu ražas palielināšanai. Rauga sēnītes stimulē augsnes baktēriju attīstību, kas augsnē esošās neorganiskās vielas pārstrādā augiem pieejamā formā. Papildus dažādām bioloģiski aktīvām vielām maize satur arī noderīgu mikroelementu kompleksu.

Maizes barošana ir īpaši noderīga augu attīstības sākumā, tā veicina strauju sakņu sistēmas un auga virszemes daļas augšanu. Maizes barošana ievērojami samazina pārstādīšanas radīto stresu. Pieaugušiem augiem tā ir noderīga, jo palielina olšūnu skaitu, uzlabo to kvalitāti, paātrina ražas novākšanu. Šāda mēslošana stiprina augu imunitāti, mazina to atkarību no laikapstākļu kaprīzēm.

Mēslošanas līdzekļa pagatavošanai var izmantot jebkuru maizi, bet par lietderīgāku tiek uzskatīta rudzu maize. Mēslojumam izmanto rudzu maizes drupatas, maizi ar beigušos derīguma termiņu.

Kā pareizi sagatavot un lietot maizes mēslojumu

Lai pagatavotu maizes mēslojumu, 2/3 trauka jāpiepilda ar maizi, jāuzlej silts ūdens, jānosedz ar vāciņu un jātur siltumā pusotru vai divas nedēļas. Pēc tam uzlējumu izkāš un atšķaida ar ūdeni proporcijā 1:10. Traukam mēslojuma pagatavošanai jābūt lielam, jo fermentācijas procesā veidojas putas.

Barošanu ar maizi var kombinēt ar barošanu ar nopļautām zālēm (jebkurām, bet vislielākā vērtība ir nātrēm). Lai to izdarītu, vienkārši aizstājiet pusi maizes drupatas ar zāli, bet visu pārējo dariet tādā pašā veidā.

Lai neveidotu divas atsevišķas barības, maizes drupatas var kombinēt ar pelniem. Recepte ir šāda – uz spaini ūdens ņem 100 g rīvmaizes un glāzi izsijātu pelnu. Hermētiski aizveriet spaini, ieteicams pat piestiprināt polietilēna plēvi, turiet nedēļu tumšā vietā. Pēc tam izkāš un atšķaida ar ūdeni proporcijā 1:5.

Lasi vēl: Bureņecs vai buračinka: neparasta ukraiņu aukstās zupas recepte

Ieteikumi maizes mēslojuma lietošanai

Lai mēslošana būtu efektīvāka, eksperti iesaka vienlaicīgi ar maizi mēslot gurķus un tomātus ar koka pelniem.

Nekad nepalielināt ieteiktās devas.

Vienlaikus ar maizi nelietot kūtsmēslus vai mēslošanas līdzekļus uz kūtsmēslu bāzes,

Izmantojiet nostādinātus uzlējumus.

Barot vakarā, nevis karstumā.

Gurķus un tomātus labāk barot ziedēšanas laikā.

Gurķu krūmam nepieciešams apmēram puslitrs atšķaidīta uzlējuma, tomātu krūmam – apmēram litrs.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 67%

0%

Mēslojumu lieto tikai pēc laistīšanas. Pēc dažām minūtēm laistīšanu ar tīru ūdeni atkārto, un pēc augsnes izžūšanas augsni uzirdina.

Mēslošanu var veikt ik pēc 10 dienām līdz rudenim. Tomātus mēslo 2-3 reizes: līdz ar pirmo ziedu parādīšanos un ar 7-10 dienu intervālu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment