Kāpēc vajadzētu izvairīties no ēdiena gatavošanas uz gāzes plīts

Šāgada 9. janvārī ASV Patēriņa preču drošības komisija paziņoja, ka apsver iespēju aizliegt Savienotajās Valstīs gāzes plītis. Komisijas pārstāvis Ričards Trumka šā plāna iemeslu skaidroja ar to, ka šādas ierīces piesārņo iekštelpu gaisu, kas var izraisīt elpceļu slimības un citas veselības problēmas.

“Produkti, kurus nevar padarīt drošus, iespējams, tiks aizliegti,” viņš teica.

Kāpēc ASV varas iestādes nolēma, ka gāzes iekārtas ir tik bīstamas?

Trumka citē pētījumu, kas publicēts 2022. gada decembrī. Tā autori izpētīja 27 zinātniskas publikācijas par gāzes iekārtu ietekmi uz bērniem, kas laistas klajā pēc 2013. gada janvāra, un secināja, ka 12,7% bērnu astmas gadījumu Amerikā saistīti ar gāzes plīts lietošanu, un šis skaitlis ir salīdzināms ar pasīvās smēķēšanas iedarbību uz bērniem.

Pagaidiet, bet kāda ir saistība starp gāzes plītīm un astmu bērniem?

Fakts ir tāds, ka, gatavojot ēdienu uz gāzes plīts, veidojas slāpekļa dioksīds – mājās ar gāzes plītim šīs vielas koncentrācija var būt augstāka nekā mājsaimniecībās ar elektroierīcēm. Slāpekļa dioksīds kairina plaušas un veicina elpceļu slimību rašanos.

Turklāt, gāzei degot, veidojas daļiņas, kas piesārņo gaisu – to izmērs nepārsniedz 2,5 mikrometrus un nav redzamas.

 

Vai tiešām zinātnieki par to uzzināja tikai pirms neilga laika?

Nē, gāzes plīšu bīstamība nav sensācija.
Piemēram, pārliecinošāks pētījums tika veikts 2013. gadā – arī toreiz zinātnieki nonāca pie secinājuma, ka ēdiena gatavošana, izmantojot gāzi, palielina risku bērniem saslimt ar astmu.

Ir arī daudz agrāku publikāciju, piemēram, šī 1992. gadā veikta metaanalīze, kas atklāja slāpekļa dioksīds ir kaitīgs arī tiem, kam jau ir astma, apgrūtinot slimības gaitu un palielinot letālu risku pacientiem, kuriem ir smaga astma.
Starp citu, vai tikai gāzes plītis ir tik kaitīgas?

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment