Kaperi: kas tie ir un kādos ēdienos tiek izmantoti

Man pašai kaperi ļoti garšo, tāpēc ceru, ka mans stāsts būs noderīgs un arī jūs tos iemīlēsiet.

Tā kā par kaperiem rodas tik daudz jautājumu, vēlos pastāstīt mazliet par to vēsturi, dažādību un izmantošanas veidiem kulinārijā.

Tātad, kaperi – tās ir mazas, zaļas ziedpumpuru aizmetņi (paldies lasītājiem par precizējumu), kas tiek ievākti no kaperu krūmiem (Capparis spinosa). Šie augi aug Vidusjūras reģionā un citos silta klimata apgabalos, piemēram, Itālijā, Grieķijā, Spānijā, Turcijā, taču tos audzē arī citās valstīs ar piemērotiem klimatiskajiem apstākļiem.

Kaperi jau izsenis bijuši populāri dažādu kultūru virtuvēs. Pieminēti jau sengrieķu un romiešu tekstos, tie tika izmantoti kā garšviela un piedeva dažādiem ēdieniem (es šo jautājumu esmu pētījusi, tāpēc varat man uzticēties). Viduslaikos kaperi bija pazīstami Eiropā, un tieši tur tos sāka plaši pielietot arī medic***ā, pateicoties to īpašībām.

Kādā veidā kaperi ir pieejami tirdzniecībā?

Veikalos kaperus var iegādāties vairākos dažādos veidos:

 1. Mazie kaperi

Mazie kaperi ir visizplatītākais un visbiežāk izmantotais kaperu veids. Tiem ir izteikta garša un aromāts, un to diametrs parasti ir no 5 līdz 7 milimetriem. Šie nelielie pumpuri ir lielisks papildinājums daudziem ēdieniem, piešķirot tiem viegli skābenu noti. Mazos kaperus parasti izmanto salātos, marinādēs, mērcēs un uzkodās, par kurām pastāstīšu turpinājumā.

 2. Lielie kaperi

Lielajiem kaperiem, kā jau liecina nosaukums, ir ievērojami lielāki pumpuri nekā mazajiem. To diametrs var būt no 7 līdz 14 milimetriem. Šo kaperu garša parasti ir maigāka un mazāk izteikta nekā mazajiem kaperiem. Tos var izmantot dažādos ēdienos, taču vispiemērotākie tie ir receptēs, kur nepieciešama neuzkrītošāka kaperu nots. Šāda veida kaperi mūsu veikalos ir sastopami diezgan reti.

 3. Kaperu augļi

Kaperu ogas ir nogatavojušies kaperu krūma augļi. Tiem ir maigāka tekstūra un mazāk izteikta skābuma garša, salīdzinot ar klasiskajiem kaperiem. To izmērs ir lielāks nekā parastajiem kaperiem.

Lasi vēl: Novietoju plastmasas pudeli aiz veļas mašīnas- sīkums, bet liels ieguvums

Kaperu ogas bieži tiek izmantotas kulinārijā, lai piešķirtu ēdieniem maigu aromātu un vieglu skābenumu. Vislabāk tās izmantot salātos, kā arī kā piedevu dažādiem gaļas un zivju ēdieniem.

 

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu….