Kaperu izmantošana kulinārijā
Kaperus var izmantot gan svaigā, gan konservētā veidā. Es iesaku tos pievienot ēdienam gatavošanas beigās, lai saglabātu to raksturīgo garšu un tekstūru.
Sālītie kaperi: Tiem ir izteikta garša un aromāts, un tie bieži tiek izmantoti ēdienu gatavošanā.
Marinētie kaperi: Šie kaperi parasti tiek iepriekš marinēti etiķī vai eļļā ar dažādām garšvielām un garšaugiem. Tas ir visizplatītākais kaperu veids, kas pieejams veikalos. Marinētie kaperi mēdz būt maigāki pēc tekstūras un ar sarežģītāku garšu nekā sālītie.
Žāvētie kaperi: Dažos veikalos var atrast arī žāvētus kaperus. Tiem parasti ir intensīvāka garša un aromāts nekā svaigiem vai konservētiem kaperiem, un tos var izmantot kā garšvielu. Taču man veikalos tie reti gadās.
Svaigi kaperi: Retos gadījumos iespējams iegādāties arī svaigus kaperus, īpaši reģionos, kur tie tiek audzēti. Svaigiem kaperiem ir maigāka garša un tekstūra nekā konservētajiem.
Laiks receptei
Mans mīļākais mērces variants ar kaperiem un pētersīļiem
Šī mērce ir ideāli piemērota ceptai zivij (jebkurai — baltai vai sarkanai), vistas filejai, krāsnī ceptiem dārzeņiem vai kā salātu mērce. Tā piešķirs ēdienam svaigu garšu ar pētersīļu aromātu, kaperu pikantumu un citrona sulas vieglumu.
Sastāvdaļas:
2 ēdamkarotes smalki sagrieztu kaperu
50 g svaigu pētersīļu, sakapātu
1 ķiploka daiviņa, sasmalcināta
2 ēdamkarotes olīveļļas
Sula no pus citrona
Svaigi malti melnie pipari
Sāls pēc garšas
Pagatavošana:
Bļodā sajauciet smalki sagrieztus kaperus, pētersīļus un sasmalcinātu ķiploku.
Pievienojiet olīveļļu un pus citrona sulu.
Pievienojiet svaigi maltus melnos piparus un sāli pēc garšas.
Labi samaisiet, lai mērce kļūtu viendabīga.
Atstājiet uz 10–15 minūtēm, lai aromāti savelkas.
Lasi vēl: Kāpēc nevajadzētu atstāt atvērtas veļas mazgājamās mašīnas durvis
Ar šo mērci aplejiet ceptu zivju vai vistas ēdienu, vai arī izmantojiet kā mērci jūsu iecienītajiem salātiem.