Kāpostu kotletes ir viena no tām receptēm, kas patīkami pārsteigs pat visprasīgākos gardēžus. Daudzi cilvēki domā, ka kotletes obligāti jāgatavo ar gaļu, taču dārzeņu versijas dažreiz ir tikpat gardas.
Tās ir vieglas un sulīgas, ar gardu zeltainu garoziņu un maigu tekstūru iekšpusē. Šīs kotletes ir īpaši iecienītas rudenī, kad svaigi kāposti ir lēti un organismam tik ļoti nepieciešami vitamīni.
Kāpēc gatavot kāpostu kotletes
Pirmkārt, tās ir ekonomiskas. Nepieciešamas tikai dažas sastāvdaļas, kas ir viegli pieejamas gandrīz katrā mājā. Otrkārt, tās ir veselīgas: kāposti ir bagāti ar šķiedrvielām, B vitamīniem un askorbīnskābi, kas atbalsta imūnsistēmu saaukstēšanās un gripas sezonā. Treškārt, ēdiens ir daudzpusīgs — to var pasniegt pusdienās, vakariņās vai pat kā uzkodu.
Kāpostu kotletes ir arī Dieva dāvana tiem, kas gavē, ievēro veģetāru diētu vai vienkārši veselīgu uzturu. Ja vēlaties, tās var pagatavot bez olām vai cepšanas — tās ir tikpat gardas arī ceptas cepeškrāsnī.
Klasiskā kāpostu kotlešu recepte
Sastāvdaļas:
- Svaigi baltie kāposti — 600–700 g;
- Vistas olas — 2;
- Manna — 3–4 ēdamkarotes;
- Sīpols — 1;
- Ķiploks — 1–2 daiviņas (pēc garšas);
- Rīvmaize — 4–5 ēdamkarotes;
- Sāls un melnie pipari — pēc garšas;
- Augu eļļa cepšanai.
Soli pa solim pagatavošana:
Kāpostu sagatavošana. Sīki sakapājiet kāpostus vai sablendējiet tos virtuves kombainā. Vāriet sālsūdenī apmēram 5–7 minūtes, pēc tam nokāsiet caurdurī un rūpīgi izspiediet. Šis solis ir nepieciešams, lai kotletes nesadalītos. Pamatnes sagatavošana: Apcepiet sīpolu līdz zeltaini brūnai krāsai. Dziļā bļodā sajauciet kāpostus, sīpolu, olas, mannu un garšvielas. Samaisiet un ļaujiet nostāvēties 15 minūtes, lai manna uzsūktu lieko mitrumu.
Kotlešu veidošana: No maisījuma izveidojiet mazas kotletes un apviļājiet tās rīvmaizē. Cepšana: Cepiet kotletes pannā ar karstu eļļu līdz zeltaini brūnai krāsai no abām pusēm. Cepšana: Lai kotletes iekšpusē paliktu mīkstas un sulīgas, pēc cepšanas varat tās 5 minūtes paturēt pārklātas vai cept cepeškrāsnī 180°C temperatūrā.
Noderīgi padomi
Lai iegūtu bagātīgāku garšu, kāpostu maisījumam pievienojiet nedaudz rīvēta siera. Ja vēlaties ēdienu pagatavot pilnībā gavēņa laikā, olas nomainiet ar kukurūzas cieti vai pāris ēdamkarotēm auzu pārslu. Garšvielu cienītāji var pievienot papriku, kariju vai muskatriekstu — šīs garšvielas lieliski uzlabo kāpostu garšu. Rīvmaizi var viegli aizstāt ar maltiem auzām vai sezama sēklām, lai kotletēm piešķirtu jaunu izskatu.
Pasniegšanas ieteikumi
Kāpostu kotletes lieliski sader ar kartupeļu biezeni, svaigiem dārzeņiem un vieglām mērcēm. Īpaši gardas tās ir ar skābo krējumu vai ķiploku jogurta mērci. Lai iegūtu kaut ko neparastu, mēģiniet burgerā gaļas pildījuma vietā izmantot kotletes: pievienojiet salātu lapu, svaigu gurķi un mērci, lai iegūtu gardu un veselīgu ātro ēdienu.
Interesants fakts
Lasi vēl: Galkins spiests pārdot savu luksussauto – mediji noskaidrojuši vairāk informācijas
Dārzeņu kotletes, tostarp kāpostu kotletes, Eiropā pirmo reizi kļuva populāras 19. gadsimtā kā alternatīva gaļas ēdieniem gavēņa laikā. Krievijā tās kļuva īpaši populāras padomju laikā, kad mājsaimnieces meklēja pieejamas un sātīgas vakariņu iespējas visai ģimenei. Mūsdienās šīs kotletes atkal ir popularitātes virsotnē kā veselīga uztura tendence.
Kāpostu kotletes ir ēdiens, kas apvieno pagatavošanas vienkāršību, ieguvumus veselībai un lielisku garšu. Tās ir piemērotas gan ikdienas maltītēm, gan svētku maltītei. Kad tās nogaršosiet, jūs noteikti pievienosiet šo recepti savam iecienītāko sarakstam.