Karte vai skaidra nauda? Jeb kā norēķināties ceļojuma laikā?

Kāds labprātāk maksā ar karti, kāds skaidrā naudā. Par gaumi nestrīdēsimies. Tomēr mēs nolēmām pārbaudīt, kurš no šiem maksāšanas veidiem būtu efektīvāks, ceļojot uz ārzemēm.

Maksājumu kartes ņemšana līdzi ceļojumā kļūst par arvien populārāku lēmumu. Tas ir ļoti ērti, jo nav jāmeklē valūtas maiņas punkti un jāmaina nauda pret vietējo valūtu, kas īpaši darbojas tajās valstīs, kur ir grūti samainīt naudu ar izdevīgu kursu.

Pateicoties tam, netiek tērēts ne laiks, ne papildu nauda. Maksājot ar karti ārzemēs, tiek samazināts zādzības risks.

Tāpat dažas bankas izveido īpašas ceļojumu kartes. Piemēram, monobankas dzelzs karte ir paredzēta tālsatiksmes ceļojumu cienītājiem. Tūristiem ar šādu karti ir brīva pieeja veikalos gaidīšanas zonā vairāk nekā 400 lidostās visā pasaulē.

Ja pazaudējat karti, varat reaģēt ļoti ātri – vienkārši sazinieties ar savu banku un bloķējiet karti. Tāpēc ir ārkārtīgi svarīgi, lai jūsu bankas atbalsta numurs būtu pa rokai. Gandrīz visur var norēķināties ar bankas karti, kas ir ātri un ērti.

Maksa par maksājumu ar karti ārzemēs

Norēķināties ar kredītkarti ārzemēs ir ļoti ērts un drošs risinājums, taču par valūtas konvertāciju būs jāmaksā. Ko tas nozīmē praksē? Ja jums nav ārvalstu valūtas kartes, banka katram darījumam pieskaitīs izmaksas par norēķiniem citā valūtā, t.i. maksājot 100 eiro par pirkumiem, jūs faktiski maksājat 110 eiro.

Jums arī jāatceras par dubultu valūtas konvertāciju. Ko tas nozīmē? Ja izņemat naudu bankomātā vai maksājat ar karti valūtā, kas nav norēķinu valūta (t.i., tajā, kurā banka veic darījumus, piemēram, dolāros vai eiro), jums radīsies papildu izmaksas.

Cik liela būs komisijas maksa? Viss atkarīgs no konkrētās bankas, tāpēc pirms došanās uz attiecīgo valsti ir vērts pārbaudīt, kā tas izskatās jūsu gadījumā, vai banka ņem 2% vai, piemēram, 3%. Labākais risinājums būtu valūtas kartes izsniegšana, ja ir tāda iespēja, tad komisijas maksa nav.

Skaidras naudas izņemšana ārzemēs – cik maksā bankomāta izmantošana?

Arī par naudas izņemšanu no bankomātiem ārvalstīs tiek piemērota papildu maksa, ja tā ir norādīts jūsu bankas līgumā. Dažas bankas neiekasē maksu par skaidras naudas izņemšanu no bankomāta ārvalstīs.

Taču tas ir jāpārbauda, ​​pretējā gadījumā katra izņemšana beigsies ar papildus tēriņiem. Arī šeit konkrētās maksas nosaka katra banka individuāli.

 

Maksājiet ar karti, bet katram gadījumam nēsājiet līdzi nelielu skaidras naudas summu

Tātad, ko ņemt līdzi ceļojumā – karti vai skaidru naudu? Ārzemēs ir ērtāk norēķināties ar karti, taču jārēķinās ar bankas nodevām. Savukārt jāmaksā arī par skaidras naudas maiņu, un zādzības risks ir lielāks.

Labāk, ja karte ir līdzi un lielākoties lietojiet to. Ir arī labi, ja ir mazāka skaidras naudas summa (bet paslēpta dažādās vietās, ne tikai makos), lai iepirktos vietējos tirgos vai dzeramnaudas atstāšanai kafejnīcā vai restorāna.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment