Ir sastāvdaļas, kas nekad nepievils – un kartupeļi noteikti ir viena no tām. Tie lieliski iederas gan ikdienas maltītēs, gan brīvdienu galdā, radot pazīstamu siltuma un mājīguma sajūtu.
No tiem var pagatavot neskaitāmas gardas lietas — ātras, sātīgas un pārsteidzoši vienkāršas.
Šeit ir vairākas idejas, kā no parastiem kartupeļiem radīt kaut ko patiešām garšīgu.
Kartupeļi – galvenajā lomā
Kartupeļi ir tie, kas vienmēr glābj situāciju – vai nu vajag ātras vakariņas, vai kaut ko vienkāršu, bet sildošu. Tie pacietīgi gaida pieliekamajā un, kad pienāk īstais brīdis, pārvēršas gardā ēdienā bez liekām pūlēm.
Tieši tāpēc mēs tos esam iecienījuši – par vienkāršību un siltumu.
Šeit ir 6 receptes, kuras pagatavosi pat tad, ja nav vēlmes pavadīt vakaru virtuvē.
1. Vārīti kartupeļi ar sviestu un sāli – tīrā lauku klasika
Sastāvdaļas:
Kartupeļi
Sāls
Sviests vai augu eļļa
Pagatavošana:
Kartupeļus vāri ar visu mizu. Kad tie ir karsti, pārlej ar sviestu un pārkaisi sāli.
Garšas noslēpums:
Pievieno dillītes vai nedaudz ķiploka – tas piešķirs svaigumu un siltu aromātu.
Rezultāts:
Vienkārši, sātīgi un ar nedaudz bērnības garšas.
2.Cepti kartupeļi ar sīpoliem – mūžīgā klasika
Klasiska recepte, kas vienmēr izdodas. Kartupeļi kļūst zeltaini un kraukšķīgi, sīpoli piešķir maigumu un aromātu.
Sastāvdaļas:
kartupeļi, sīpoli, eļļa, sāls, pipari.
Kā pagatavot:
Kartupeļus sagriez šķēlēs un cep līdz zeltainai krāsai. Beigās pievieno sīpolus un pacep vēl pāris minūtes – tie kļūs saldeni un zeltaini.
Garšas knifs:
Nedaudz kūpinātas paprikas padarīs ēdienu īpaši aromātisku.
Noderīgs padoms:
Jo mazāk maisīsi, jo kraukšķīgāka būs garoziņa!
3.Kartupeļu daiviņas krāsnī – frī alternatīva bez eļļas kalniem
Sastāvdaļas:
kartupeļi, olīveļļa, sāls un garšvielas pēc gaumes (ķiploks, paprika, oregano u.c.).
Kā pagatavot:
Sagriez kartupeļus daiviņās, apviļā eļļā un garšvielās, izklāj uz pannas un cep 30–40 minūtes 200 °C temperatūrā.
Triks:
Dažas minūtes pirms beigām pārkaisi ar rīvētu parmezānu – garša būs īpaši bagātīga.
Kad gatavot:
Kad gribas kraukšķīgu, vieglāku frī versiju – ideāli vakariņām vai kā uzkodu filmvakaram.
4.Kartupeļu salāti – viegli un atsvaidzinoši
Nepieciešams:
Vārīti kartupeļi
Gurķi (svaigi vai marinēti)
Sarkanais sīpols
Zaļumi
Mērce: sinepes, eļļa, etiķis vai citrona sula
Pagatavošana:
Sagriez visus produktus, sajauc ar mērci un ļauj salātiem pastāvēt 10–15 minūtes, lai garšas labi savelkas.
Mazs knifiņš:
Pievieno vārītu olu vai nedaudz zaļo zirnīšu – salāti kļūs vēl gardāki un sātīgāki.
Kur noderēs:
Ideāli piknikam, pusdienām vai vieglām vakariņām.
5. Kartupeļu plācenīši ar sieru – vienkārši un ļoti gardi
Ideāls veids, kā izmantot atlikušos vārītos kartupeļus. Dažas sastāvdaļas – un mājās smaržo pēc kraukšķīgiem, siltiem plācenīšiem.
Sastāvdaļas:
vārīti kartupeļi, ola, milti, sāls, un, ja vēlies – siers, zaļumi vai ķiploks.
Pagatavošana:
Pagatavo kartupeļu masu, izveido plācenīšus un apcep no abām pusēm, līdz tie kļūst zeltaini un kraukšķīgi.
Triks:
Neliels siera gabaliņš vidū padara tos īpaši gardus – ar siltu, stiepjošu pildījumu.
Padoms:
Pasniedz karstus – tad garoziņa ir vislabākā!
Kartupeļu “plovs” – sildošs, aromātisks un ļoti vienkāršs
Nepieciešams:
Kartupeļi
Burkāni
Sīpoli
Garšvielas: ķimenes (zira), kurkuma, ķiploks (pēc vēlmes)
Pagatavošana:
Apcep burkānus un sīpolus, pievieno sagrieztus kartupeļus, pielej nedaudz ūdens, uzliec vāku un sautē, līdz viss kļūst mīksts un smaržīgs.
Mazs knifiņš:
Garšo kā īsts plovs, bet pagatavot ir daudz vieglāk. Ja gribas sātīgāk – pievieno nedaudz rīsu vai griķu.
Nobeigumā
Kartupeļi pierāda, ka garšīgs ēdiens ne vienmēr nozīmē sarežģītu gatavošanu. Ar dažām vienkāršām sastāvdaļām un nedaudz iedvesmas var pagatavot maltītes, kas vienlīdz labi iederas gan ikdienā, gan īpašākos brīžos.
Izmēģini idejas, pielāgo tās savai gaumei un atklāj, cik daudzveidīgi var būt kartupeļi.






